keskiviikko 14. maaliskuuta 2012

Kotikunnaan Rilla

Kirjoittaja: L.M. Montgomery
Suomentaja: Kerttu Piskonen
Julkaistu: 1921 (suomennos 1962)
Alkuperäinen nimi: Rilla of Ingleside
Kustantaja: WSOY

Kotikunnaan Rilla on ajallisesti viimeinen Anna-sarjan kirjoista, päähenkilönään Anna Blythen nuorin tytär Bertha Marilla. Rilla on kirjan alussa lähes viisitoistavuotias hupakko, joka ei ole kiinnostunut mistään muusta kuin hauskanpidosta. Ensimmäisen maailmansodan syttyessä ja Rillan veljien ja leikkitoverien lähdettyä rintamalle Rilla kuitenkin aikuistuu, ja ottaa jopa pienen sotaorpo Jimsin huostaansa. Kenneth Fordkin käy katsomassa Rillaa ennen rintamalla lähtöään, jättäen Rillan epätietoiseksi onko hän nyt kihloissa vai ei. Neljän sotavuoden aikana Rilla kasvaa, muuttuu vakavammaksi ja järkevämmäksi.

Kotikunnaan Rilla on mielestäni paras kaikista Anna-kirjoista: kirja on sotateemansa takia tummasävyisempi kuin muut, mutta juuri tämä on kirjan vahvuus. Se ei ole pelkästään herttaista maalaiselämää kommelluksineen; pääosassa on Rillan kasvutarina ajattelemattomasta tytöstä naiseksi. Kotikunnaan Rilla on myös siitä mielenkiintoinen romaani, että se on ainut kanadalainen naisen näkökulmasta kirjoitettu romaani, joka kuvaa ensimmäistä maailmansotaa aikalaisen näkökulmasta. Sotaa on käsitelty kauheana, eikä sitä ole romantisoitu, mutta se esitetään silti väistämättömänä: kuten Jem Blythe toteaa kirjassa, "maailmassa on jotain mätää, ja se on saatava puhdistetuksi - siinä kaikki."

Sodasta huolimatta Rillan elämän pieniä suruja - kateellisia ja pahansuopia ystäviä ja rakkaushuolia - kuvataan yhtä lailla kuin pelkoa ja menetyksiä. Kirjassa Glenin ihmisten elämä jatkuu kuitenkin tavalliseen tapaan: Kanadassa ei tarvitse pelätä itsensä puolesta, mutta rintamalla olevien sotilaiden puolesta sitäkin enemmän. Kaikesta huolimatta Kotikunnaan Rilla on toivorikas romaani, eikä suinkaan masentava kirja sodan hirveästä tuhovoimasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti