sunnuntai 22. huhtikuuta 2012

Harry Potter ja puoliverinen prinssi

Kirjoittaja: J.K. Rowling
Suomentaja: Jaana Kapari
Julkaistu: 2005 (suomennos 2006)
Alkuperäinen nimi: Harry Potter and the Half-Blood Prince
Kustantaja: Tammi

Harry Potterin kuudes kouluvuosi alkaa, kun itse rehtori Dumbledore saapuu noutamaan häntä Likusteritieltä. Velhoyhteisö käy nyt avointa sotaa Voldemortia ja kuolonsyöjiä vastaan, ja koulunkäynti Tylypahkassa on entistä epävakaampaa, linnan moninkertaisista suojauksista huolimatta. Dumbledore ryhtyy antamaan Harrylle yksityistunteja: tunneilla sukelletaan niin kotitontun kuin ministeriön virkamiehen muisteihin, ja Harry oppii asioita Voldemortin menneisyydestä. Samaan aikaan Harrylla, Ronilla ja Hermionella on muutakin ajateltavaa: ihmissuhdedraamoja riittää. Harrya askarruttaa myös salaperäinen puoliverinen prinssi, joka on tehnyt lukuisia lisäyksiä ja korjauksia hänen taikajuomakirjaansa...

Harry Potter ja puoliverinen prinssi alkaa olla sävyltään sarjan tummimpia. Teemat synkkenevät, kuolemat ja katoamiset ovat kirjassa arkipäivää, kuolonsyöjien levittämää kauhua kuvataan paljon enemmän kuin aikaisemmin. Tässä kirjassa ulkopuoliset tekijät Harryn elämässä korostuvat ehkäpä entistä enemmän verrattuna esimerkiksi edeltävään kirjaan, Feeniksiin kiltaan. Mielestäni Feeniksin killassa oli kovin paljon Harryn omia ongelmia, ja Voldemort oli uhkana kaukaisempi, vaikka ei silti millään muotoa etäinen. Puoliverisessä prinssissä taas (vaikka henkilökohtaisilla ongelmillakin on osansa) Harryn elämässä on paljon enemmän ulkopuolisia haasteita: tässä kirjassa selvennetään toden teolla, että Harryn on tuhottava Voldemort.

Pidin kirjasta, vaikka sen paikoittainen synkkyys olikin välillä raskasta. Puoliverinen prinssi onkin ainut Harry Potter -kirja, jonka lukemisesta on jäänyt oikeastaan hyvinkin surullinen ja ahdistunutkin olo: Dumbledoren kuolema sai minut itkemään, vaikka en ole kirjojen suhteen kovin herkkä. Puoliverinen prinssi myös rikkoi erään perinteeni: aikaisemmin olin lukenut Harry Potter -kirjat ensimmäisen kerran suomeksi, mutta Puoliverisen prinssin luin ensin ruotsiksi: ruotsinkielinen käännös kun valmistui nopeammin kuin suomenkielinen.

Kaikesta huolimatta Harry Potter ja puoliverinen prinssi lukeutuu suosikkikirjoihini. Yksi syy tähän on tietenkin se, että se kuuluu Harry Potter -sarjaan, toinen syy on kenties se, että kuudes kirja syventää tarinaa entisestään, tarjoaa vastauksia arvoituksiin ja myös säilyttää jännityksen viimeiseen kirjaan asti uusien kysymysten ja ongelmien myötä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti