perjantai 13. heinäkuuta 2012

Farmarin lapset

Kirjoittaja: Laura Ingalls Wilder
Suomentaja: Leif Forsblom
Julkaistu: 1933 (suomennos 1973)
Alkuperäinen nimi: Farmer Boy
Kustantaja: Gummerus

Pieni talo preerialla -sarjan toinen osa poikkeaa muusta sarjasta, sillä se kertoo Laura Ingalls Wilderin miehen Almanzon lapsuudesta New Yorkin osavaltiossa. Almanzon perheellä on maatila, hevosia, lehmiä, lampaita ja perhe on hyvin pitkälle omavarainen. Almanzon sisarukset Royal, Eliza Jane ja Alice auttavat kotona niin paljon kuin pystyvät, ja töiden ohessa käydään kyläkoulussa. Vaihtelua työntekoon tuovat maatalousmessut ja tinakauppiaan käynnit.

Farmarin lapset on tuttu jo lapsuudestani: isä luki Pieni talo preerialla -sarjaa ääneen. Almanzon lapsuudesta kertova kirja oli jo silloin yksi suosikeistani: kuvaillaanhan kirjassa "vanhanajan" töitä ja elämää hyvin eloisasti ja yksityiskohtaisesti. Lapsena minusta oli myös hassua ajatella, että samaan aikaan kun Almanzo eli pikkupoikana lähellä Malonen kaupunkia New Yorkissa, pikkuinen Laura syntyi kaukana Wisconsinin suurissa metsissä.

Kirja oli hauska lukea pitkästä aikaa, vaikka se onkin lapsille suunnattu. Kirjassa on kuitenkin Laura-kirjoille ominaista lämpöä, ja Farmarin lapsia oli mukava lukea nytkin, vähän vanhempana.

2 kommenttia: