torstai 26. heinäkuuta 2012

Isä Camillon kylä

Kirjoittaja: Giovanni Guareschi
Suomentaja: Helka Hiisku
Julkaistu: 1948 (suomennos 1952)
Alkuperäinen nimi: Mondo Piccolo: Don Camillo
Kustantaja: WSOY

Isä Camillo asuu pienessä kylässään Italiassa, jossa toimii sikäläisenä katolisen kirkon pappina. Roteva ja huumorintajuinen isä Camillo on jatkuvasti tukkanuottasilla kylän kommunistisen pormestarin Pepponen kanssa. Isä Camillo on läheisissä väleissä kirkkonsa krusifiksin kanssa, ja käykin tämän kanssa lakkaamatta keskusteluja. Kristus-krusifiksi toimii isä Camillon omatuntona, ja isä Camillo kyseleekin lakkaamatta neuvoja. Saako rukoilemaan kumartunutta Pepponea potkaista vai ei? Kristus lupaa yhden potkun. Peppone ja isä Camillo eivät kuitenkaan ole vihamiehiä, vaikka ovatkin alituisia kiistakumppaneja. Joskus he jopa liittoutuvat ja toimivat yhdessä, joten kaipa heitä voisi luonnehtia jonkinlaisiksi ystäviksikin.

Isä Camillon kylä on hauskin kirja jonka olen lukenut, no, ikinä. Guareschin huumori on osuvaa ja uppoavaa, ja itse pidin kovin siitä, miten kirjoissa oli kuvattu kristinuskon Jumalaa aivan uudesta näkökulmasta. Kristushahmo krusifiksin muodossa on paitsi perinteisen kuvauksen mukaisesti oikeudenmukainen ja armahtava, myös huumorintajuinen.

Guareschi kuvaa isä Camilloa erehtyväisenä ihmisenä, joka haluaa pitää kylästään huolta ja haluaa seurakuntalaisilleen kaikkea hyvää. Tästä huolimatta isä Camilloa piinaa ainainen halu antaa kommunisti-Pepponelle ansionsa mukaan. Onneksi Kristus ymmärtää tämänkin.

Isä Camillon kylän kolme päähenkilöä ovat siis isä Camillo, Peppone ja Kristus-krusifiksi. Paitsi kristinuskoa, myös kommunismia on käsitelty humoristisesta ja satiirisesta näkökulmasta. Mielestäni kirja oli siinä mielessä hyvä, että se ei sorru kuitenkaan loukkaamaan kumpaakaan aatetta tai vakaumusta, vaan pysyy hyvän huumorin rajoissa.

Vaikka Guareschin huumori ei lyö yli, en silti välttämättä suosittelisi kirjaa fundamentalistisille kristityille tai kommunismin kannattajille. Sen sijaan heille, jotka eivät loukkaannu turhan herkästä vaan pitävät satiirisesta huumorista ja haluavat nauraa oikein kunnolla, kirja on mitä mainioin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti