sunnuntai 22. heinäkuuta 2012

Komisario Palmun erehdys

Kirjoittaja: Mika Waltari
Julkaistu: 1940
Kustantaja: Otava

Rikkaan suvun musta lammas Bruno Rygseck löydetään kuolleena kylpyammeestaan. Poliisi kutsutaan paikalle, ja komisario Palmu apulaisineen alkaa tutkia tapausta. On kuitenkin epäselvää, onko kuolema murha vaiko tapaturma. Ajan mittaan epäilyttäviä seikkoja kuitenkin paljastuu. Miksi lähes koko Brunon suku oli paikalla kuoleman tapahtuessa? Miksi Brunon kellarissa istuu hänelle täysin tuntemattomia ihmisiä? Seuraavan murhan tapahduttua komisario Palmu on murhaajasta täysin varma ja alkaa asettaa ansaa...

Komisario Palmun erehdys on ensimmäinen Mika Waltarin kirjoittama rikosromaani jonka olen lukenut. Pidin kirjasta: siinä on vanha kunnon murha, selvittelyä ja vielä jännityksen hetkiä ennen kuin murhaaja lopulta paljastuu ja jää kiikkiin.

Olen komisario Palmun kanssa samaa mieltä siitä, että murha on dekkarin ainoa pätevä aihe. Joku muu rikos on paljon tylsempi, sillä murha on ainut rikos, jota ei voi millään lailla sovittaa, se on aina niin lopullista. Vanha kunnon murhadekkari on mitä mainiointa viihdettä. Waltari kirjoittaa selkeästi ja mukaansa tempaavasti, eikä kirja jää junnaamaan paikoilleen. Pidin myös kirjan kuivahkosta huumorista.

Komisario Palmu muistuttaa jossain määrin Agatha Christien kuuluisaa salapoliisi Hercule Poirotia: kumpikin ratkaisee rikosjuttunsa kiinnittämällä huomiota pikkuseikkoihin ja asettamalla pikkutarkasti tosiasiat järjestykseen. Jokaisen palan on loksahdettava paikoilleen, jotta kuva olisi kokonainen ja murhaaja selvillä. Mitättömimmälläkin yksityiskohdalla on väliä.

Kirjassa kiinnitin huomiota myös siihen, että joka luvun alussa oli pieni "yhteenveto" luvun tapahtumista. Yhteenvedot olivat usein ehkä hieman humoristisiakin, mutta myös osaltaan selkeyttäviä.

Entä sitten se erehdys? Itse asiassa ainoa seikka, joka jäi epäselväksi oli se, että mikä se komisario Palmun erehdys loppujen lopuksi sitten oli. Ehkäpä se aukenee ensi lukukerralla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti