keskiviikko 12. syyskuuta 2012

Riitta-Maija keventää sydäntään & Kerstin ja minä

Riitta-Maija keventää sydäntään                   
Kirjoittaja: Astrid Lindgren
Suomentaja: Sorella Soveri
Julkaistu: 1944 (suomennos 1947)
Alkuperäinen nimi: Britt-Mari lättar sitt hjärta
Kustantaja: Otava

Kerstin ja minä
Kirjoittaja: Astrid Lindgren
Suomentaja: Heliä-Kaarina Salminen
Julkaistu: 1945 (suomennos 1949)
Alkuperäinen nimi: Kerstin och jag
Kustantaja: Otava

Astrid Lindgrenin kaksi ensimmäistä kirjaa ovat viehättäviä tyttökirjoja, jotka kertovat nuorten tyttöjen elämästä 1940-luvulla. Riitta-Maija keventää sydäntään kertoo 15-vuotiaan Riitta-Maijan kirjeenvaihdosta tukholmalaisen Kaisan kanssa, ja onkin kirjoitettu kirjemuodossa. Riitta-Maija kuvaa hilpeästi seitsenhenkistä perhettään, ihastustaan Bertiliä, sekä pieniä kärhämöitä koulutovereiden kanssa. Kerstin ja minä kuvaa taas 16-vuotiaiden kaksostyttöjen, Barbron ja Kerstinin, elämää Barbron kertojaäänen kautta. Tyttöjen isä jää eläkkeelle armeijasta, ja päättää muuttaa takaisin kotitilalleen maanviljelijäksi. Tytöt jättävät koulun kesken ja opettelevat lypsämään, harventamaan juurikkaita ja ajamaan heinää. Elämä ei kuitenkaan ole vain työntekoa, vaan arkea piristävät ystävät Björn, Erik, Ann sekä Viveka.

Molemmat kirjat ovat tunnelmaltaan valoisia, vaikka molemmat kertojat, Riitta-Maija ja Barbro, kertovat avoimesti myös sydänsuruistaan. Kirjoissa pidin erityisesti niiden vanhanaikaisen viattomasta tunnelmasta sekä perhekeskeisyydestä: molemmissa korostetaan perheen tärkeyttä, ja perheiden sisäinen välittäminen näkyy hyvin. Astrid Lindgrenille ominainen lämmin huumori näkyy myös näissä kahdessa tyttökirjassa, vaikka ne ovatkin kovin erilaisia Lindgrenin muuhun tuotantoon verrattuna.

Sekä Riitta-Maija keventää sydäntään että Kerstin ja minä ovat herttaisia pohjoismaisia tyttökirjoja, joista ei voi olla pitämättä.

2 kommenttia:

  1. Minulle Riitta-Maija keventää sydäntään on ollut tärkeä kirja aina siitä lähtien kun sen vähän yli kymmenvuotiaana luin. Olen sen lukenut muutamia kertoja sen jälkeenkin. Jotenkin siinä on juuri sellaista ihanaa lämpöä ja herkkyyttä, mikä lumoaa. Ja elämäniloa. Tuo kirja auttoi minua silloin lapsena jaksamaan erään vaikean elämänjakson läpi, sen kauneus auttoi uskomaan, että itsellenikin joskus koittaisi samankaltainen ja tunnelmainen elämä kuin Riitta-Maijalla.

    VastaaPoista
  2. Suo anteeksi pitkä vastausaika, huomasin kommenttisi jostain syystä vasta nyt.

    Riitta-Maija keventää sydäntään on minullekin rakas kirja. Itsekin viisilapsisesta perheestä tulleena samastuin Riitta-Maijan tunteisiin varsinkin perhettä kohtaan.

    VastaaPoista