keskiviikko 19. joulukuuta 2012

Onnellinen mies

Kirjoittaja: Arto Paasilinna
Julkaistu: 1976
Kustantaja: Gummerus

Insinööri Akseli Jaatinen saapuu Kuusmäen pitäjään johtamaan Tappojoen uuden sillan rakennusurakkaa. Jaatinen onnistuu kuitenkin suututtamaan pitäjän vallanpitäjät: rehtori Rummukaisen, rakennusmestari Kainulaisen, kunnanvaltuuston puheenjohtaja Jämingin, rovasti Roivaan ja nimismies Kavonkulman, konstaapeli Ollosen ja palopäällikkö Jokikokon. Insinööri Jaatinen on kuitenkin reilu ja ystävällinen esimies ja hyvissä väleissä rakennusmiestensä kanssa. Lähimpien uusien ystäviensä, Manssilan ja Pyörähtälän avulla, Jaatinen onnistuu kuitenkin päihittämään jokaisen heistä. Lopulta Jaatinen saa haltuunsa koko pitäjän vallan: hänestä tulee kunannvaltuuston puheenjohtaja ja paikallislehden suurin omistaja. Menestyvän yhtiön, Pohjolan Betonin ja Ravan johtajana ja kaksine vaimoineen Jaatinen on omien sanojensa mukaan onnellinen mies.

Arto Paasilinnan Onnellinen mies on humoristisen satiirinen kuvaus pienen pitäjän valtasuhteista ja muutoksista. Vaikka kirja onkin perussävyltään hyvin keveä ja humoristinen, käsittelee Paasilinna siinä myös suomalaisten pikkupitäjien vallanpitäjien jähmeyttä muutoksien suhteen sekä työnväenluokan ja ylempien luokkien välistä kitkaa.

Päähenkilö, Akseli Jaatinen, on karikatyyri 'onnellisesta miehestä': hänellä on sekä naisia, valtaa että rahaa. Insinööri on esimerkillinen ja esikuvallinen mies: neuvokas, huumorintajuinen sekä älykäs. Oveluudellaan Jaatinen onnistuu muun muassa puijaamaan itselleen kaupungin viemäröintiurakan ja kartuttamaan sillä omaisuuttaan. Täydellinen Jaatinen ei kuitenkaan ole: hänen periaatteensa on se, että ken leikkiin ryhtyköön, se leikin kestäköön. Jaatisen haastettuaan pitäjän vallanpitäjät eivät saa armoa.

Pitäjässä elää vahvasti edelleen 'punaiset ja valkoiset' -luokittelu. Jaatisen vastustajat - Rummukainen, Kainulainen, Jäminki, Roivas, Kavonkulma, Ollonen ja Jokikokko - lukeutuvat 'valkoisiin', kun taas Jaatinen. Pyörähtälä ja Manssila sekä rakennusmiehet ovat 'punaisia'. Yksi Jaatisen saavutuksista onkin pystyttää muistomerkki punaiselle plutoonanpäällikkö Vornaselle. Vaikka Jaatinen kirjan kuluessa kasvattaakin varallisuuttaan ja valtaansa, onnistuu hän silti pitämään hyvät välit työnväenluokkaan.

Lukiessani kiinnitin huomiota myös siihen, että Paasilinnan teos on hyvin mieskeskeinen. Naishahmot ovat vain sivuhahmoja, ja heitäkään ei ole paljon: ainoastaan kunnansihteeri Irene Koponen, rehtorinrouva Leea Rummukainen, ekonomi Hellevi Säviä sekä leskirouva Reivilä. Vaikka hahmot ovat leskirouva Reivilää lukuunottamatta kohtalaisen aktiivisia toimijoita, ovat he silti paljon näkymättömämpiä ja hiljaisempia hahmoja kuin kirjan keskeiset mieshahmot.

Onnellinen mies oli mielestäni hyvin hauska ja hulvaton lukukokemus. Arto Paasilinnan huumori on sopivan satiirista, osuu ja uppoaa. Huumorinsa kautta Paasilinna piirtää lukijalle huvittavan kuvan pienen pitäjän kuvioista.

2 kommenttia:

  1. Luin tämän viikko sitten ja blogipostaus on työ alla... hauska kirja toden totta!

    VastaaPoista
  2. Oho, hyvä ajoitus! Kirja oli tosiaan hauska, odotan postaustasi!

    VastaaPoista