sunnuntai 27. tammikuuta 2013

Pikkupappilassa

Kirjoittaja: Anni Swan
Julkaistu: 1922
Kustantaja: WSOY
Sivumäärä: 234

Pikkupappilaan muuttaa uusi kappalainen perheineen. Lapset Minna, Martta, Liisi, Ulla, Lotti, Kaarlo ja Lauri sekä vaimo Anna valtaavat tyhjän pappilan, ja tutustuvat samalla muihin seudulla asuviin perheisiin. Pienessä pitäjässä asuvat ovat suurimmaksi Annan nuoruudentuttavia ja sukulaisia: Kemellit, Örnfeltit, Hanénit ja Schöringit. Pikkupappilassa keskittyy nimensä mukaisesti kuvaamaan Pikkupappilan väen ja erityisesti Ullan edesottamuksia.

Sain Anni Swanin Kootut kertomukset -sarjan viidennen osan Pikkupappilassa muistaakseni joskus ala-asteen puolella. Tämän kirjan jälkeen luinkin nopeaan tahtiin kaikki muutkin kymmenen sarjan kirjaa: viime vuoden aikana luin uudestaan sarjan ensimmäisen osan Tottisalmen perillisen. Siinä missä Tottisalmen perillinen voidaan luokitella poikakirjaksi, on Pikkupappilassa mielestäni sekä tytöille että pojille suunnattu.

Pikkupappilassa oli mielestäni ihanan herttainen ja vanhanaikainen nuortenkirja. Pidin siitä, miten kirjassa välittyy sekä vanhanaikaisuutta sekä 1900-luvun alkupuolen uusia tuulia. Pappilan tytär Martta edustaa perinteistä naista, jonka haaveena on oma pieni punainen tupa, jossa pitää taloutta. Toisaalta taas Liisi on kirjatoukka, jonka suurin unelma on ylioppilastutkinto ja ammattiin kouluttautuminen. Samoin kirjassa käsitellään myös säätyeroja. Sarvimäen paronin poika tekeytyy renkipojaksi ja pestautuu pappilaan: renkipoikana häntä kohdellaan välittömästi ja ystävällisesti, nuorena paronina taas jäykästi ja kunnioittavasti.

Kaiken kaikkiaan Pikkupappilassa oli ihana nostalgiamatka takaisin lapsuuteen, ja kirjan jatko-osa Ulla ja Mark olisi myös mukava lukea uudestaan!

6 kommenttia:

 1. Kuulostaa suloisen sympaattiselta! Anni Swanilta olen lukenutkin vain Iris rukan.

  VastaaPoista
 2. Pikkupappilassa onkin juuri suloisen sympaattinen! Iris rukan olen minäkin lukenut, siinä on erilaista traagisuutta ja se ole lainkaan niin keveä kuin Pikkupappilassa.

  VastaaPoista
 3. Meilläkin luettiin Ollin oppivuodet ,kun lapsaet olivat ala-asteikäiset.Myöhemmin ovat itse lukeneet monta muuta Anni Svanin kirjaa.Mielenkiintoisia.

  21.maaalikuuta 2013 18.10

  VastaaPoista
 4. MInäkin olen lukenut Ollin oppivuodet: itseasiassa olen lukenut kaikki Anni Swanin Kootut Kertomukset -sarjaan kuuluvista kirjoista.

  VastaaPoista
 5. Oi, Tämä on niin ihana kirja. Jatko-osineen suosikkini Anni Swanin teoksista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama täällä! Pidän tosin myös Sara & Sarri -kirjoista yhtä paljon :)

   Poista