tiistai 15. tammikuuta 2013

Pitkästä aikaa kirjastossa

Kävin tänään pitkästä aikaa kirjastossa. Lainaamassa ensi kerran kirjoja koko sinä aikana kun olen asunut nykyisessä kotimaassani: aika hassua kaltaiselleni kirjastojen suurkuluttajalle. Suomessa käydessä kirjastossa tulee käytyä viikoittain, tänään oli ensimmäinen kerta useampaan kuukauteen. Kenties syynä tähän on se, että  jostain syystä englanniksi ei ole tullut luettua juuri lainkaan pakollisia, koulussa luettavia kirjoja lukuunottamatta. Osin syynä tähän on asennevamma, osin tietoinen päätös vaalia omaa äidinkieltä kirjallisuuden ja lukemisen kautta.

Joka tapauksessa tänään uskaltauduin lähikirjastoon. Kirjastokorttikin piti uusia, mutta löysin etsimäni ja vähän muutakin. Mukaan tarttui Lukudiplomi-haastetta varten Neil Gaimanin American Gods ja hetken mielijohteesta Helen Fieldingin Bridget Jones's Diary. Pitkästä aikaa luen siis englanniksi: viime vuonna en lukenut yhden yhtäkään englanninkielistä kirjaa. Tänä vuonna tilanne tosin korjaantuu, koska nyt kirjastoon viimein raahauduttuani käyn siellä varmasti useammin kuin kerran kahdessa vuodessa.

Suurimpana yllätyksenä minulle kuitenkin tuli, että kirjastoon voi tilata suomenkielisiäkin kirjoja! Olin kuvitellut, ettei niitä saa muuta kuin paikallisen Suomi-seuran yksityisestä kirjastosta, jonka uusimmat teokset ovat peräisin 80-luvulta. Tietysti valikoima on julkisissakin kirjastoissa varsin rajoitettu. Laitoin heti pyynnön  tilata muutama suomenkielinen kirja lähikirjastooni. Tilaussysteemi on siitä mielenkiintoinen, että tarkkoja kirjoja ei voi valita, vaan lomakkeessa voi antaa vain suuntaa-antavaa ohjeistusta, kuten genren tai aihepiirin, ja joku valitsee niiden perusteella kirjat. Saa nähdä, mitä minulle valitaan!

5 kommenttia:

 1. Sinullahan on sitten tiedossa yllätyksellisiä kirjastokäyntejä ;)

  VastaaPoista
 2. Vau, aika hieno systeemi! Kerro sitten täällä, mitä sulle valitsivat :)

  VastaaPoista
 3. Mulla on kokoaan mennyt ohi ettet asu Suomessa. Bloggaat niin ahkerasti suomenkielisistä kirjoista :D

  Mutta hei vähänkö hienot systeemit siellä! Rohkenen epäillä ettei Suomessa ole vastaavaa.

  VastaaPoista
 4. Onpas hieno palvelu! On iso juttu, kun voi lukea omalla äidinkielellä.

  VastaaPoista
 5. Odotan itsekin innolla, mitä minulle valitaan! :) Ja tietysti kerron täällä. On tosiaan kiva juttu, että voi lukea äidinkielellä - meillä on kyllä kotona useampi suomenkielinen teos, mutta olen lukenut niistä jo suurimman osan.

  Jami: Kävin Suomessa tänä vuonna ja siellä tuli luettua paljon. Täällä luen kotoa löytyviä teoksia sekä lainaan tuttavilta.

  VastaaPoista