maanantai 21. tammikuuta 2013

Sumusta nousee risti

Kirjoittaja: Mauri Sariola
Julkaistu: 1968
Kustantaja: Gummerus
Sivumäärä: 277

Parikymppinen Annikki Haahti katoaa ja löytyy myöhemmin kuolleena. Kuolinsyy jää epäselväksi, ja vuotta myöhemminkään poliisi ei ole saanut tapausta selvitettyä. Pääkaupunkiseudulla asuva työhönsä kyllästynyt toimittaja Aarre Kuusama saa tarjouksen: lähteä ystävänsä maanmittausinsinööri Parkkulaisen kanssa Vaasan lääniin apulaiseksi ja selvittämään samalla Annikki Haahden tapaus. Niinpä Aarre Kuusama matkustaa Parkkulaisen mukana, tavoitteenaan selvittää Annikin mysteerinen kuolema kesän loppuun mennessä. Kun sekava vyyhti alkaa pikkuhiljaa selvitä, paljastuu moni yllätyksellinen ja odottamaton seikka...

Luin Sumusta nousee ristin itseasiassa jo toisen kerran, vaikka harvemmin jaksan lukea dekkareita toistamiseen. Tässä kirjassa on kuitenkin jotain: suurin syy on kenties yllätyksellinen loppuratkaisu. Mielenkiintoista tässä on myös se, että kuolinsyytä ei saada selvitettyä. Mauri Sariolan dekkarissa siis riittää jännitystä.

Kirjassa ei myöskään ole liikaa kuivaa virkamiespuuhaa. Tämä johtuu kenties myös siitä, että murhaa selvittelee siviilihenkilö. Mukavaa oli myös se, että nuuskimisen ohella kirjassa oli myös sivujuonikuvioita. Tämä teki lukemisen osaltaan mielenkiintoisemmaksi.

Dekkareista on usein kovin vaikea kirjoittaa, koska usein ne keskittyvät niin tiiviisti rikoksen selvittelyn ympärille, että spoilaamista on hankala estää. Sumusta nousee risti ei oikeastaan ole poikkeus tästä, vaikka siinä muitakin juonikuvioita on. Pidin kuitenkin kirjasta: sitä oli mukava lukea erityisesti sen takia, että vaikka olin lukenut sen jo aikaisemmin, olin jo ehtinyt unohtaa loppuratkaisun.

2 kommenttia:

  1. Mauri Sariolan voittanutta ei ole tullut.
    Teksti kulkee hienosti ja jotenkin koukuttaa vaikka juuri sillä kohtaa ei koukkua olisikaan.

    VastaaPoista
  2. Samaa mieltä! Mauri Sariolan dekkarit ovat Christien ohella lemppareitani :)

    VastaaPoista