lauantai 16. helmikuuta 2013

American Gods

Kirjoittaja: Neil Gaiman
Julkaistu: 2001
Kustantaja: HarperCollins
Sivumäärä: 579

Shadow vapautetaan vankilasta pari päivää etukäteen. Siinä hyvät uutiset. Huono uutinen on se, että Shadown vaimo Laura on kuollut auto-onnettomuudessa. Matkalla kotiinsa Shadow tapaa mysteerisen Wednesdayn, joka paljastaa olevansa jumala. Wednesday palkkaa Shadown juoksupojakseen, ja siitä alkaa Shadown kummallinen matka ympäri Yhdysvaltoja...

American Gods on ennen kaikkea omituinen, pitkä ja hämmentävä kirja. Shadow joutuu tukalasta tilanteesta toiseen, ja pelastus on aina kovin odottamaton: milloin joku herättää hänet henkiin, milloin kuollut vaimo palaa tappamaan Shadown vangitsijat. Kirjan juoni on hyvin sekava, välillä liikutaan reaalimaailmassa, välillä taas "kulissien takana". Edes lopulta kaikki kirjan mysteerit eivät selviä.

Kirjassa kiehtovinta minussa oli jumalien konsepti. Jumalia on olemassa: he ottavat ihmishahmon ja voivat elää ihmisten keskellä, ihmisten kaltaisina, mutta eivät kuitenkaan ihmisinä.

"Gods are great... But the heart is greater. For it is from our [people's] hearts they [gods] come..."

Jumalat elävät vain niin kauan kuin heidät muistetaan: jumalat ovat olemassa, mutta ihmiset luovat heidät omalla uskollaan. Jumalia ovat niin muinaistarujen jumalat kuten Odin ja Loki, mutta uusi aika tuo mukanaan uusien jumalien nousun: moottoriteiden, tietotekniikan ja autojen jumalia.

Vaikka kirjan idea oli mielestäni erittäin mielenkiintoinen, en silti pitänyt Gaimanin teoksesta. Mielestäni jumalhahmot jäivät latteiksi, pohjustamattomiksi ja etäisiksi. Jumalat jäivät jotenkin irrallisiksi kaikesta huolimatta, ja tuntui siltä, että kirjan vastaamatta jääneet kysymykset johtuivat siitä, ettei kirjailija ollut itse miettinyt niihin vastauksia. Tästä johtuen tuntui, että American Gods jäi jollakin tapaa vajaaksi, vaille kunnollista ratkaisua.

Toisekseen kirja oli mielestäni liian pitkä ja venytetty: ensimmäiset viisisataa sivua tuntuivat etenevän hitaasti, hyppien. Viimeisten kahdeksankymmenen sivun aikana kerronta nopeutui, ja osa arvoituksista sai ratkaisunsa. Kuitenkin tuntui, että kaikkia ratkaisujakaan ei pohjustettu tai selitetty kunnolla kirjassa, vaan ne heitettiin vain lukijan silmille.

American Gods oli mielestäni siis perusajatukseltaan hyvin kiehtova, vaikkakin toteutukseltaan puuduttava kirja. Vaikka en kirjasta erityisemmin pitänyt, tarjosi se silti ajattelemisen aihetta ajatuksellaan siitä, kuinka Yhdysvalloissa kohtaavat niin jumalat kuin eri kulttuurit ja ajatusmaailmatkin.

2 kommenttia: