torstai 28. helmikuuta 2013

Kalevala

Kirjoittaja: Elias Lönnrot
Julkaistu: 1849
Kustantaja: Like
Sivumäärä: 343

Kalevala, Suomen kansalliseepos, on yhteensä viidenkymmenen runon kokoelma. Runot on kirjoitettu kalevalaiseen runomittaan. Vaikka Kalevala perustuukin Elias Lönnrotin kokoamiin kansanrunoihin, eivät runot ole täysin samassa muodossa kuin laulajien laulamana. Elias Lönnrot on runoja kootessaan sekä muokannut niitä, vaihtanut runojen paikkaa sekä lisännyt paikoitellen säkeitä saadakseen aikaan yhtenevän kokonaisuuden.

Kalevala alkaa luomiskertomuksella: sotka munii munan, jonka palasista syntyy maailma. Kalevalan päähenkilöitä ovat Väinämöinen, Joukahainen, Seppo Ilmarinen, Lemminkäinen, Kullervo sekä Louhi, Pohjan akka. Kansalliseepoksessa on useita osioita, jotka käsittelevät eri tapahtumia, mutta keskeisin on Kalevalan ja Pohjolan asukkaiden välinen suhde. Väinämöinen lähtee Pohjolaan, jossa Louhi lupaa antaa vanhimman tyttärensä vaimoksi Sammon takojalle. Sampo, kirjokansi, oli taianomainen mylly, joka jauhoi suolaa, jauhoja ja rahaa. Väinämöinen houkuttelee Seppo Ilmarisen mukaansa Pohjolaan, jossa Ilmarinen takoo Sammon. Myöhemmin kalevalaiset kuitenkin ovat kateellisia Pohjolan menestykselle, ja päättävät lähteä Sammon ryöstöön. Pakomatkalla Louhi muuttuu kokkolinnuksi, ja taistelun tuoksinassa Sampo hajoaa palasiksi. Tämän keskeisen juonikuvion lisäksi Kalevala pitää sisällään myös muita kertomuksia. Nämä kertovat muun muassa Joukahaisesta, joka lähtee haastamaan Väinämöisen laulukilpailuun, ja kun ei voita, lupaa siskonsa Ainon Väinämöiselle vaimoksi, Lemminkäisestä, joka haastaa toistuvasti riitaa Pohjan väen kanssa, sekä Kullervosta, jonka setä Untamo on tuhonnut Kullervon perheen.

Suomen kansalliseepos oli mielestäni hyvin mielenkiintoinen, joskin paikoitellen pitkästyttävä luettava. Vanhahtavan kielensä tähden Kalevalaa oli vaikea ymmärtää, mutta onneksi teoksessa oli joka runon alussa lyhyt yhteenveto runon päätapahtumista. Kiintoisinta minusta Kalevalaa lukiessa oli nimenomaan nähdä kuinka teos on vaikuttanut suomalaisuuteen, taiteeseen ja kirjallisuuteen. Muun muassa useat lausahdukset, kuten "lyhyestä virsi kaunis" ja "vesi vanhin voitehista" esiintyvät Kalevalassa. Lönnrotin kokoamat runot ovat innoittaneet myös taidetta: kuuluisimpia Kalevalan tapahtumiin liittyviä teoksia lienevät Akseli Gallen-Kallelan tunnetut maalaukset kuten Sammon puolustus sekä Aino-triptyykki. Samoin Kalevalaa on käytetty hyväksi monissa kirjallisissa teoksissa.

Kalevalassa pidin runomitan laulavasta sävystä. Kalevalainen runomitta toistaa usein saman asian eri tavoin ja vivahtein useamman kerran, ja muun muassa päähenkilöt mainitaan lähes aina samalla nimityksellä: "Vaka vanha Väinämöinen, tietäjä iänikuinen", "Louhi, Pohjolan emäntä, Pohjan akka harvahammas" ja "Lieto Lemminkäinen, itse kaunis Kaukomieli". Teosta lukiessani kiinnitin myös huomiota siihen, että Kalevalassa jumalisuus on hyvin inhimillistä ja lähellä ihmistä. Myös ihmisillä on jumalisia ominaisuuksia: he kykenevät loitsimaan toisiaan. Samoin ylijumala Ukko ei ole kaikkitietävä jumala, vaikka tältä pyydetäänkin apua tämän tästä: Louhen varastettua auringon ja kuun Ukko alkaa kalevalaisten tavoin sitä ihmettelemään.

Teos oli mielestäni ennen kaikkea sivistävä ja avartava lukukokemus: aikaisemmin olin lukenut vain kappaleita Kalevalasta. Nyt, luettuani sen kokonaisuutena, Kalevalan kertomukset ja hahmojen väliset yhteydet hahmottuivat paljon selkeämmin. Vaikka totesinkin aikaisemmin, että Kalevala oli paikoitellen pitkästyttävä, pidin silti kansanrunoista: varsinkin toiminnallisemmat runot veivät mukanaan.

3 kommenttia:

 1. Jee, toivoinkin että joku bloggaisi tästä tänään! Itse bloggasin juuri Kantelettaren runoista. Hyvää ja kaunista kalevalanpäivää sinulle!

  VastaaPoista
 2. Yritin joskus opetella Kalevalaa ulkoa ("hei, se kuuluu yleissivistykseen!" - ala-asteikäinen pikkuvanha minä) mutta teos on tosiaan hankala sekä mutkaisten tapahtumiensa että vanhan kielensä puolesta, enkä päässyt ensimmäistä runoa pidemmälle. Onneksi äidinkielen oppikirjassani on mitä mielenkiintoisin juonireferaatti...
  Mutta siis, todellakin onnittelut sinulle hyvästä suorituksesta! :)

  VastaaPoista
 3. Elma Ilona: Päätin paikata yleissivistystäni lukemalla tämän vihdoinkin, ja mikäs sopivampi päivä kuin Kalevalan päivä! Kantelettaren runot kiinnostavat myös, taidanpa mennä vilkaisemaan postaustasi!

  acidane: :D Kalevalan ulkoa opettelu olisi melkoinen urakka. Kiitos!

  VastaaPoista