maanantai 18. helmikuuta 2013

Makuuhaavoja

Saatu arvostelukappale.

Kirjoittaja: Maija Haavisto
Julkaistu: 2012
Kustantaja: Muruja
Sivumäärä: 218

Kai asuu kerrostalossa, makaa sängyssä, sairastaa ja kärsii hyperakusiasta eli kuuloyliherkkyydestä. Sisko Katri on töissä naistenlehdessä ja tuskailee etäsuhdettaan hollantilaiseen Noudiin. Äiti taas kärsii syövästä, on saattohoidossa ja ylittänyt lääkäreiden elinaikaennusteet moneen kertaan. Kai elää pysähtynyttä elämää asunnossaan, kuvitellen mielessään naapureilleen identiteetit äänien perusteella.

Makuuhaavoja on Maija Haaviston romaani, joka käsittelee vammaisuutta, pitkäaikaissairautta sekä niiden vaikutusta yksilöön ja tämän lähipiiriin.

Kain sairastuttua koko elämä muuttuu radikaalisti: tyttöystävä Helinä ei jaksa enää vaan ottaa ja lähtee, tulevaisuuden haaveet stand up -koomikon urasta kariutuvat, kielitieteen opinnoista ei tule mitään, kaverit eivät pidä enää yhteyttä. Myös suhde äitiin muuttuu: kumpikaan ei pääse sairautensa vuoksi matkustamaan eikä Kai voi hyperakusiansa takia soitella. Kirja kuvaa kaunistelematta millaista elämä sairauden kanssa on.

Teoksessa oli hienoa se, kuinka Kai ihmisenä ja yksilönä oli esillä, vaikka sairaus olikin läsnä. Haavisto on toteuttanut tämän kuvaamalla välillä Kain menneisyyttä ennen sairautta ja välillä nykyhetkeä. Mielestäni tätä oli kuvattu hienosti, sillä vaikka sairaus muuttaakin Kain elämää radikaalisti, en lukijana huomannut Kain peruspersoonan muuttuneen kovinkaan paljon. Vaikka sairaus väistämättä muuttaa asioita, ei vammautuneesta ihmisestä kuitenkaan tule "vammainen", vaan hän säilyy silti omana persoonanaan.

Makuuhaavoja käsitteli paitsi Kain sairautta, myös tämän äidin syöpää ja saattohoitoa. Äidin lähestyvä kuolema ikään kuin pysäyttää omalta osaltaan sekä Kain että Katrin elämän: se on kuin yksi virstanpylväs, jonka jälkeen elämä voi jatkua. Kuolemaa odottava ihminen ja tämän läheiset elävät välitilassa: ei ole toivoa parantumisesta tai elämästä, joten elämä pysähtyy.

Kirjan nimi oli minusta erityisen mielenkiintoinen ja oivaltava. Nimi Makuuhaavoja viittaa sekä fyysiseen makuuhaavaan, joka syntyy liian pitkään samassa asennossa olemisesta että henkisiin haavoihin. Pitkällinen, parantumaton sairaus aiheuttaa myös paljon tunteita: katkeruutta menetetyistä mahdollisuuksista ja katkenneista ihmissuhteista, vihaa sairautta kohtaan, halua löytää syyllinen.

Makuuhaavoja käsitteli tärkeitä aiheita mielestäni kaunistelemattomasti ja arkisesti, nostaen esiin Kain persoonan vammautuneen ja sairaan ruumiin sisällä. Teoksen vahvuus oli mielestäni juuri vaikeiden asioiden esiin nostaminen kauniisti ja kunnioittavasti, kuitenkaan romantisoimatta sairautta. Kerronta ja kieli on paikoitellen yksinkertaista ja aikahyppely menneisyyden ja tulevaisuuden välillä oli ajoittain hieman sekavaa. Tästä huolimatta pidin Makuuhaavoista: kirja antoi paljon ajattelemisen aihetta ja pohdittavaa.

6 kommenttia:

 1. Itse luin noin vuosi sitten Haavistolta toisen kirjan (Marian ilmestyskirja) joka kuulostaa jokseenkin samanteemaiselta... olisi kieltämättä mielenkiintoista kuulla mitä mieltä sinä siitä kaikkine sekavuuksineen olet verrattuna tähän. Minä kun koin kirjan puutteiksi mm. tietyn yliampuvuuden tapahtumissa, kun asioita olisi voinut käsitellä syvemmin ja todentuntuisemminkin, sekä tietysti aikahyppelyn tuoman sekavuuden... Makuuhaavoja kuulostaa merkillisen tutulta näissä suhteissa, olenko väärässä?
  Mukavaa joka tapauksessa, että Suomestakin tällaista kirjallisuutta ylipäätään löytyy!

  VastaaPoista
 2. Itseasiassa en ole lukenut Marian ilmestyskirjaa, joten valitettavasti en voi vertailla näitä kahta. Käsittääkseni teemat ovat kuitenkin jokseenkin samat.

  Makuuhaavoissa ei mielestäni ollut yliampuvuutta tapahtumissa. Pidin kuitenkin aiheen erilaisesta käsittelystä, ja varmaan luen Marian ilmestyskirjan joskus tulevaisuudessa.

  VastaaPoista
 3. Vaikutti kiinnostavalta kirjalta, meni kirjaston varauslistalle heti. :)

  VastaaPoista
 4. Krista A: Tämä oli mielestäni hyvin mielenkiintoinen! Luen myös mielelläni postauksesi kun olet lukenut kirjan :)

  VastaaPoista
 5. Kiitos mielenkiintoisesta arvostelusta ja kiva, että pidit kirjasta!

  Makuuhaavoja ja Marian ilmestyskirja ovat mielestäni hyvin erilaisia romaaneja, vaikka käsittelevätkin molemmat samankaltaista pitkäaikaissairautta. Päähenkilö on täysin erilainen ja myös hänelle tapahtuvat asiat ovat tyystin erilaisia. Makuuhaavoja on psykologisempi ja Marian ilmestyskirja juonivetoisempi.

  VastaaPoista
 6. Maija: Kiitos kommentistasi!

  VastaaPoista