torstai 11. huhtikuuta 2013

Havukka-ahon ajattelija

Kirjoittaja: Veikko Huovinen
Julkaistu: 1952
Kustantaja: WSOY
Sivumäärä: 239

Konsta Pylkkänen elää Havukka-ahossa, samoaa metsiä ja filosofoi. Havukka-ahon ajattelija miettii niin suuria kuin pieniäkin asioita: tutkinnan alle joutuvat niin atomipommit kuin toukan elämäkin. Konstan yksinkertaiseen ja vaatimattomaan elämään tulee vaihtelua, kun hän lähtee avustamaan luontotutkimusta tekeviä maistereita, Ojastoa ja Kronbergia. Kesä sujuukin oppineiden maisterien seurassa mukavasti, ja pääseepä Konsta katsomaan mikroskoopinkin läpi. Konsta on tunnettu seudulle, ja häntä pidetään hieman erikoisena, varsinkin, kun kukaan ei tunnu tietävän missä hän oli ja mitä teki vuosina 1917-1924...

Veikko Huovisen tunnetuin teos, Havukka-ahon ajattelija, ei kyllä iskenyt minuun lainkaan. Kirjan tapahtumat etenevät hitaasti, ja pääpaino onkin Konstan omalaatuisissa aivoituksissa sekä Suomen luonnon kuvailussa. Huovisen huumorikaan ei juuri minua naurattanut.

Konsta Pylkkäsen korpifilosofiset ajatukset vaikuttivat minusta vallan typeriltä ja naiiveilta. Vaikka Huovisen tarkoitus on mahdollisesti ollut kätkeä näennäisesti yksinkertaisten ajatusten taakse todellista älyä, ei se auennut minulle kirjaa lukiessani. Konsta Pylkkäsen hahmo oli mielestäni pikemminkin ärsyttävä kuin sympaattinen: Konsta muun muassa laskettelee valeita useamman kerran ja on omahyväisen oloinen pitäessään itseään ja ajatteluaan ylivertaisena verrattuna pitäjän muihin asukkaisiin.

En vain oikein saanut kirjaan edes minkäänlaista otetta. Olin ehkäpä odottanut myös kirjalta liikoja: nyt teos jäi mielestäni kovin pintapuoliseksi tarinaksi, jonka juonikaan ei kantanut kovin pitkälle. Havukka-ahon ajattelija ei siis minua vakuuttanut eikä jättänyt jälkeensä juuri minkäänlaista pohdittavaa.

4 kommenttia:

 1. Harmi ettei toiminut, minä taas viehätyin Konstan pohdinnoista, leppoisasta rytmistä ja myös ystävyyskuvauksista (enkä pitänyt Konstan ajoittaista ärsyttävyyttäkään pahana asiana, ennemmin hahmoa syventävänä).

  Mutta eihän tässä kyllä juonta ollut juurikaan :)

  VastaaPoista
 2. Riippuu varmaan vähän missä mielentilassa lukee ja mitä odotuksia on :) Luulen, että tätä olisi voinut lukea hieman hitaampaan tahtiin ja ehkä siten saada enemmän irti.

  VastaaPoista
 3. Minäkään en tästä innostunut yhtään :/. Tylsä ja pitkäveteinen, enkä saanut kirjasta myöskään otetta...

  VastaaPoista