tiistai 23. huhtikuuta 2013

Tales of Kiribati

Toimittaneet: Peter Kanere Koru ja Ginette Sullivan
Julkaistu: 1986
Kustantaja: Kiribati Extension Centre
Sivumäärä: 93

Tales of Kiribati koostuu kahdeksasta sadusta sekä esittelee lyhyesti kolmen sadunkertojaa. Sadut ovat vanhoja kiribatilaisia kansansatuja, ja niitä kertovat kolme iäkkäämpää naista: Kaatia, Kabetitaake ja Maaria.

Lukiessani huomasin, kuinka samanlaisia kiribatilaiset sadut ovat länsimaalaisten satujen kanssa. Tämä voi tosin johtua myös länsimaiden vaikutuksesta Kiribatiin, mutta siitä huolimatta sadut ovat muokkaantuneet ja ovat kuitenkin selkeästi kiribatilaisia. Monet saduista ovat lähes identtisiä juoneltaan kuin monet tunnetut länsimaalaiset tarinat. Esimerkiksi Kinibura and the Lions on Viidakkokirjan tapainen tarina, sillä sekä Kinibura että Mowgli varttuvat viidakossa villieläinten keskellä. Samoin tarinoista löytyy usein myös opetus: muun muassa sadussa Tebwere, Tebarer and Tenintiri lapset kiusaavat vanhaa kannibaalia ja tämän vaimoa vastoin vanhempiensa kieltoa ja päätyvät lopulta ateriaksi.

Erojakin tosin löytyy: mielestäni kiribatilaisissa saduissa naiset ovat aktiivisempia toimijoita kuin useissa länsimaalaisissa saduissa. Tämä näkyy selkeästi sadussa Teikao and the Princess, jossa prinsessat valitsevat itse puolisonsa, ja nuorin prinsessa jopa toimii vanhempiensa tahtoa vastaan ja lähtee rakastamansa, joskin köyhän miehen mukaan.

Tales of Kiribati ei siis ollut läheskään niin erilainen lukukokemus kuin kuvittelin. Mielenkiintoisimpia minusta olivatkin kenties lyhyet kertomukset jokaisen tarinankertojan elämästä, joissa kiribatilainen kulttuuri ja elämäntapa tuli selkeimmin esille.

2 kommenttia:

  1. Kiintoisaa! Myönnän, etten edes osaisi asettaa Kiribatia kartalle... tämän pistänkin korvan taakse, satujen ja kulttuuurien ystävä kun olen.

    VastaaPoista
  2. Kiribati on yksi Tyynenmeren saarivaltioista :D Luin tämän maailmanvalloitus-haastetta varten, muuten tuskin olisi tullut luettua.

    VastaaPoista