maanantai 29. huhtikuuta 2013

The Alternative

Kirjoittaja: John Saunana
Julkaistu: 1980
Kustantaja: University of South Pacific Solomon Islands Centre
Sivumäärä: 107

Maduru käy koulua Salomonsaarilla, jossa brittiläinen kolonialismi vaikuttaa jokapäiväiseen elämään. Alakoulusta Maduru siirtyy Prince Edward Secondary Schooliin, jonka opettajat ovat länsimaalaisia. Välit koulun henkilökuntaan kuitenkin kiristyvät Madurun ja muiden oppilaiden antaessa rehtorille avoimen kirjeen, jossa pyydetään ammattitaidottoman opettajan erottamista. Rehtori ei kuitenkaan ilahdu asiasta, vaan kieltäytyy toimimasta. Protestina pojat marssivat kulkueessa pois koulusta. Mielenosoituksen seurauksena Maduru kuitenkin erotetaan. Myöhemmin Maduru taistelee jälleen oikeuksiensa puolesta: tällä kertaa siitä, saako salomonsaarelainen istua länsimaalaisten puolella ravintolassa vai ei.

The Alternative kertoo nimensä mukaisesti vaihtoehdosta. Siitä, että voi valita onko hiljaa ja kärsii ja alistuu, vai siitä, rohkeneeko puuttua epäkohtiin ja taistella oikeuksiensa puolesta. Maduru valitsee jälkimmäisen, ja istuu sen tähden jopa vankilassa. Teos keskittyykin hyvin pitkälle rasismiin ja syrjintään Salomonsaarilla. Mielenkiintoista kyllä, siinä missä brittiläiset imperialistit esitetään sortajina, yhdysvaltalaiset nähdään positiivisemmassa valossa.

John Saunanan kirjassa kuvataan kuitenkin myös sitä, kuinka salomonsaarelaiset suhtautuvat brittiläisiin ja länsimaalaisiin pääasiassa kuin ylempiinsä. Tämän asenteen lisäksi myös saarelaisten väliset konfliktit vaikeuttavat tasa-arvon syntymistä brittiläisten ja salomonsaarelaisten välille. Vähitellen kuitenkin nationalistinen ja itsenäisyyteen tähtäävä aate syntyy Salomonsaarilla, ja Madurun valinnat ja teot ovat tästä vain yksi esimerkki.

Saunanan The Alternative oli oikeastaan hyvin yksiulotteinen kirja: se ei päässyt kovinkaan syvälle päähenkilönsä ajatuksiin tai edes pääteemaansa, vaan kaikki oli esitetty hyvin yksinkertaistettuna. The Alternative oli kuitenkin sinällään mielenkiintoinen ikkuna salomonsaarelaisten heräämisestä heidän kokemaansa rasismiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti