sunnuntai 26. toukokuuta 2013

Djibouti

Kirjoittaja: Elmore Leonard
Julkaistu: 2010
Kustantaja: William Morrow
Sivumäärä: 279

Dokumentaristi Dara Barr matkustaa Afrikan sarveen, Djiboutiin, kuvaamaan seuraavaa dokumenttiaan. Aiheena toimii nykyajan merirosvous, mutta muuten dokumentin kulku on auki. Assistenttinsa Xavier LeBon kanssa Dara tutustuu niin aitoihin merirosvoihin, teksasilaiseen miljonääriin Billy Wynniin ja tämän mallityttöystävään Heleneen kuin Al Qaedan alaisina toimiviin terroristeihinkin. Dokumentti, josta piti aluksi tulla pelkästään kuvaus nykymerirosvouksesta, muuttuukin tyystin kun merirosvot kaappaavat säiliöaluksen, joka on täynnä nesteytettyä maakaasu. Alus on siis käytännössä sytytystä vaille oleva pommi, ja Billy Wynn on vakuuttunut, että Al Qaeda aikoo räjäyttää aluksen Djiboutin satamassa.

Elmore Leonardin Djibouti on siitä erilainen rikoskirjallisuuden edustaja, että koko romaani keskittyy mahdollisen rikoksen ja terrori-iskun estämisen yritykseen. Samalla teos on hyvin toiminnallinen: on merirosvoja, terroristeja ja ampumavälikohtauksia. Mielenkiintoista teoksessa oli kuitenkin se, että modernia merirosvoamista sekä terrorismia oli lähestytty yksilön näkökulmasta: kirja tarjoaa mielikuvia hahmojensa kautta.

En kuitenkaan erityisemmin pitänyt kirjasta, sillä se oli mielestäni jotensakin vaikeaselkoinen ja kaikkitietävä kertoja kuljetti lukijaa eri tilanteiden ja paikkojen välillä. En myöskään saanut minkäänlaista otetta kirjasta, ja juoni alkoi selvitä vasta pitkälti yli puolivälin jälkeen. Jännitys alkoi tiivistyä kunnolla vasta viimeisten parin-kolmenkymmenen sivun aikana. Djibouti ei siis vakuuttanut minua. Teos oli mielestäni perustoimintadekkari, jossa ei ollut oikeastaan mitään kovin erikoista tai oivaltavaa, joka olisi tehnyt juonesta tai hahmoista mielenkiintoisempia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti