torstai 23. toukokuuta 2013

Kauppa-Lopo & Agnes

Kauppa-Lopo
Kirjoittaja: Minna Canth
Julkaistu: 1889
Sivumäärä: 49

Agnes
Kirjoittaja: Minna Canth
Julkaistu: 1892
Sivumäärä: 85

SKS:n kustantama yhteisteos Kauppa-Lopo & Agnes ilmestyi vuonna 1999. Minna Canthin novellit Kauppa-Lopo ja Agnes antavat kumpikin kuvan naisesta: teoksien naiskuvat eroavat kuitenkin toisistaan hyvin paljon. Kauppa-Lopo kertoo yhteiskunnan laitamille jääneestä naisesta, novellille nimen antaneesta Kauppa-Loposta, joka nuuskaa, juo ja hankkii elantonsa myymällä rättejä ja rääsyjä ja milloin mitäkin. Avauskohtauksessa Lopo istuu vankilassa jo neljättä kertaa. Agnes taas kuvaa oikeastaan päinvastaista naista: kertojan, Liisin, kautta lukijalle välittyy kuva Agneksesta huolettomana maailmannaisena.

Kauppa-Lopo on tarina syrjäytymisen ja syrjimisen seurauksista. Kauppa-Lopon statuksen ihmisenä määrittävät hänen ulkoiset luonteenpiirteensä ja tapansa: hän kiroilee, nuuskaa, juo ja varastaakin ja on täten yhteiskunnan silmissä halveksittava, huono ihminen. Tämä käy selkeästi ilmi keskiluokan rouvien suhtautumisesta Lopoon. Vaikka Lopo onkin ollut talon rouvan tuttava aikaisemmin, ylenkatsoo rouva Lopoa ystäviensä esimerkkiä seuraten. Tämä siitäkin huolimatta, että paheistaan huolimatta Kauppa-Lopo on aidosti hyväsydäminen, ja uhraakin paljon aikaansa auttaakseen "Augusta neitiä", joka yrittää saada talonsa myydyksi. Lopon todellinen luonne tulee esiin myös siinä, että kuullessaan Augusta-rouvan puhuvan hänestä pahaa selän takana hän päättää olla kostamatta, ja auttaa tätä siitä huolimatta epäitsekkäästi. Kauppa-Lopo on kuitenkin samalla myös surullinen kertomus siitä, miten keskiluokan mielikuva itsestään "parempina" ihmisinä ja halveksuva asenne "säädyttömiä" ja "paheellisia" ihmisiä kohtaan masentaa Lopoa siinä määrin, että tämä sortuu rikoksen teille.

Agnes kuvaa oikeastaan päinvastaista naista: ulkonaisesti hän on hyvinkäyttäytyvä, varakas ja kaunis, mutta periaatteeton ja moraaliton. Agnesta kuvataan pienoisromaanissa kertojan, perheenäiti Liisin ja Agneksen entisen luokkatoverin, silmien kautta. Liisin silmissä Agnes on jotain ihmeellistä ja upeaa, eikä hän voi mustasukkaisuudelleen mitään. Lukijana tulkitsen Agneksen kuvaavan eräänlaista valtapeliä Liisin ja Agneksen välillä: toisaalla on halu toimia oikein ja nitistää oma mustasukkaisuus, toisaalla taas huoleton omien mielitekojen seuraaminen seurauksista välittämättä. Teoksen alussa Agnes on hahmona selkeästi Liisiä vahvempi ja vaikutusvaltaisempi, mutta tarinan edetessä Liisin vahva moraali ja oikeudentaju nousevat pinnallista viehätystä voimakkaammiksi.

Vaikka Kauppa-Lopo ja Agnes kuvaavat kahta niin erilaista naista, huomasin teosten välillä yhtäläisyyksiä. Molemmat käsittelivät naisen asemaa ja moraalia. Sekä Kauppa-Lopossa että Agneksessa tärkeää oli tasa-arvoinen kohtelu, ystävällisyys ja hyvyys sekä oikea, korkea moraali. Canth keskittyy teoksissaan kuvaamaan tasa-arvon tärkeyttä yhteiskunnasa.

Pidin sekä Kauppa-Loposta että Agneksesta. Kauppa-Lopo oli ehkä mielestäni vaikuttavampi: Canth oli saanut vangituksi tärkeän aiheen lyhyeen tekstiin, ja juonen yksinkertaisuus ei jäänyt häiritsemään minua lainkaan. Pidin kovasti myös Minna Canthin tyylistä kirjoittaa. Lukijalle piirtyy selkeä mielikuva hahmoista ja heidän motiiveistaan, taustoistaan ja ajatuksistaan, huolimatta ilmaisun näennäisestä niukkuudesta. Kokonaisuudessaan sekä Kauppa-Lopo ja Agnes olivat teoksia, joiden lukemisesta pidin ja joiden myötä tutustun varmasti Canthin tuotantoon laajemminkin.

2 kommenttia:

  1. Mukavaa, että Canthia näkee nykyään blogeissa aika hyvissä määrin. Itse en ole lukenut Agnesia (harmi), mutta Canthin vannoneena fanina senkin vielä joku päivä teen. Kauppa-Loposta pidin kovasti.

    VastaaPoista
  2. Kauppa-Lopo oli mielestäni kyllä parempi, mutta miksei Agneskin olisi lukemisen arvoinen!

    Minna Canthia en valitettavasti ole lukenut näitä kahta enempää, mutta joskus seiskalla taisin lukea nuorille suunnatun romaanin Canthin lapsuudesta (nimi on unohtunut, taisi tietysti olla osin fiktiivinen vaikka faktoihin perustuikin).

    VastaaPoista