keskiviikko 29. toukokuuta 2013

The Boy and the Crocodile

Toimittanut: Martin Hughes
Julkaistu: 2011
Kustantaja: Affirm Press
Sivumäärä: 34

The Boy and the Crocodile on itä-timorilainen kansansatu, joka kertoo siitä, kuinka Timorin saari sai alkunsa. Pieni poika löytää kuolemaisillaan olevan krokotiilin, jonka kantaa veden äärelle. Myöhemmin avuliaisuus palkitaan, kun kasvettuaan krokotiili kuljettaa poikaa selässään merten yli, ja yhdessä poika ja krokotiili näkevät paljon avaran maailman ihmeitä.

Martin Hughesin toimittama The Boy and the Crocodile on lyhyt, hellyyttävä satu ystävällisyydestä ja hyvien tekojen palkitsemisesta. Tarina on itsessään hyvin yksinkertainen, mutta sen opetus on kaunis: hyvä teko palkitaan ajallaan.

Satukirjassa on myös hauska kuvitus: Familia Hope -lastenkodin lapset ovat yhteistuumin luoneet itä-timorilaiselle kansansadulle kuvituksen. Kuvitus on toteutettu hienosti, sillä se on yhtenäinen mutta eri tekijöiden piirrosjälki näkyy selvästi.

Vaikka teos on pelkkä lastenkirja, pidin siitä, kuinka itä-timorilaisten oma kansansatu oli tuotu myös itä-timorilaisten lasten ulottuville. The Boy and the Crocodile sisältää myös tetuminkielisen version sadusta. Kirja on myös siinä mielessä tärkeä, että se luo itä-timorilaisille tunnetta yhteenkuuluvuudesta ja omasta identiteetistä kansana, sillä Itä-Timor on valtiona hyvin tuore: se saavutti itsenäisyytensä vasta vuonna 2002 pitkällisten vaikeuksien jälkeen.

The Boy and the Crocodile ei erityisemmin sykähdyttänyt tarinana, mutta kirja on jälleen yksi esimerkki siitä, miten kirja voi olla jotain paljon laajempaakin kuin pelkkä tarina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti