maanantai 20. toukokuuta 2013

The Viceroy of Ouidah

Kirjoittaja: Bruce Chatwin
Julkaistu: 1988
Kustantaja: Penguin
Sivumäärä: 101
Ensimmäinen painos ilmestyi vuonna 1980 Jonathan Capen kustantamana.

Brasilialainen Francisco Manoel da Silva syntyy köyhyyden keskelle, mutta lähtee vuonna 1812 Dahomeyhin, nykyiseen Beniniin. Dahomeyssa Francisco Manoel da Silva luo omaisuuden orjakauppiaana, ystävystyy hullun kuninkaan kanssa, ja huomaa lopulta olevansa vankina Afrikassa. Francisco Manoel da Silva toivoo pääsevänsä takaisin Brasiliaan, mutta huomatessaan sen olevan mahdotonta, ottaa paikallisen vaimon ja jättää jälkeensä suuren suvun. Vielä sata vuotta Francisco Manoel da Silvan kuoleman jälkeen hänen jälkeläisensä juhlistavat suvun perustajaa ja päämiestä, joka toi heidät Afrikkaan.

The Viceroy of Ouidah oli mielestäni hieman sekava kirja: se jäi ehkäpä liian lyhyeksi, jotta tarina olisi ehtinyt kehittyä kunnolla. Lukiessa tuntui, että kirjoittaja vain kertoo erään orjakauppiaan elämänkertaa, ilman sen kummempaa juonta. Osittain asia onkin näin, sillä Bruce Chatwinin teos pohjautuu todelliseen henkilöön, Francisco Felix de Sousaan.

Kirjassa ei oikeastaan ollut selkeää teemaa, vaan se käsitteli julmuutta ja orjakauppaa faktisesti ja neutraalisti, kertoen yhden miehen elämän tarinaa. Hämmästyin kuitenkin siitä, miten negatiivisessa valossa afrikkalaiset oli kuvattu teoksessa: Chatwinin kuvaa heidän tapojaan ja luonnettaan hyvin epäimartelevaan sävyyn.

Loppujen lopuksi en pitänyt kirjasta The Viceroy of Ouidah oikeastaan yhtään. Romaani jäi hyvin vajaaksi, ja tarina tuntui kovin pinnalliselta. Ehkäpä tämä johtui siitä, etten saanut kirjasta minkäänlaista otetta koko lukemisen aikana.

3 kommenttia: