maanantai 10. kesäkuuta 2013

Air Battle Force

Kirjoittaja: Dale Brown
Julkaistu: 2003
Lukija: William Dufris
Kustantaja: Harper
Kesto: 15 h 34 min

Air Battle Force kertoo Taliban-liikkeen jäsenien sekä Turkmenistanin, Venäjän ja Yhdysvaltojen armeijoiden konfliktista öljyvauraassa Turkmenistanissa. Konflikti saa alkunsa kun Talibanin joukkoihin kuuluva Wakil Mohammad Zarazi miehineen siirtyy Afganistanista Turkmenistaniin, värväten osan turkmeenien armeijan miehistä puolelleen. Yhdysvaltalaiset öljybisnekset huolestuvat, Venäjän armeijan suuruudenhullu komentaja julistaa sodan Yhdysvalloille ja yhtä sekopää Yhdysvaltain armeijan kenraalimajuri Patrick McLanahan ottaa sodanjulistuksen todesta ja posauttaa pari Venäjän sotatukikohdetta litteäksi saman tien. Teos keskittyy myös kuvaamaan ilmavoimien teknologista kehitystä, erityisesti lentävien miehittämättömien ilma-alusten (UAV - unmanned aerial vehicle) suhteen.

Dale Brownin teos ei tosiaankaan loistanut kirjallisilta ansioiltaan. Esimerkiksi kirjan päähenkilö, kenraalimajuri Patrick McLanahan, oli mielestäni aika yksiulotteinen ja typerä hahmo. Siitä huolimatta, että hän toimii käsittämättömän arrogantisti, harkitsemmattomasti ja typerästi, McLanahan on Air Battle Forcen sankari. Toiseksi kirjan juonenkulku oli mielestäni keinotekoinen ja lattea sekä sekavasti kirjoitettu: tuntui siltä, kuin Brown olisi halunnut vain kirjoittaa epärealistisen tarinan konfliktista suurvaltojen välillä.

Eniten minua kiinnosti kuitenkin kirjassa sen näkökulma Yhdysvaltojen ulkopolitiikasta. Erityisen selkeästi teoksesta välittyi ajatus Amerikan poikkeuksellisuudesta (American exceptionalism). Useat Air Battle Forcen yhdysvaltalaisista hahmoista pitivät kotimaataan selkeästi erilaisena ja poikkeuksellisena - kirjassa entinen presidentti Kevin Martindale toteaa jopa, että Yhdysvaltain tehtävä on ylläpitää järjestystä kaikkialla maailmassa. Tämän näkökulman lisäksi kiinnitin huomiota Yhdysvaltain sotilasoperaatioiden kuvaukseen. Patrick McLanahan järjestää nopeasti, ilman ylempien tahojen hyväksyntää, suuren luokan hyökkäyksen Venäjän tukikohtaan Turkmenistaniin. Kriisinhallinta oli täysin hakusassa ja muutenkin moinen konfliktin kasvattaminen entisestään tuntui mielestäni hyvin epärealistiselta ulkopolitiikalta.

Brownin teoksessa Air Battle Force oli mielestäni havaittavissa tiettyä hätäisyyttä ja asiat tuntuivat jäävän puolitiehen - osittain tämä saattoi johtua siitäkin, että Air Battle Force kuuluu 18 kirjan sarjaan, joka kertoo kenraalimajuri Patrick McLanahanin edesottamuksista. Kaikesta huolimatta teos ei vakuuttanut minua, ja vaikka osa juonikuviosta jäikin epäselväksi, vaivaudun tuskin lukemaan useampaa Brownin kirjaa saadakseni selvennystä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti