tiistai 25. kesäkuuta 2013

Cambridge

Kirjoittaja: Caryl Phillips
Julkaistu: 1991
Kustantaja: Vintage
Sivumäärä: 184

Englantilainen Emily Cartwright matkustaa isänsä tiluksille Länsi-Intiaan, mutta ensimmäinen vastoinkäyminen sattuu jo merimatkan aikana: uskollinen palvelija Isabella kuolee ja haudataan mereen. Päästyään perille Emily huomaa, että ongelmat jatkuvat, sillä tilanhoitaja herra Wilson on karkoitettu toiselle saarelle, ja herra Brown, josta Emily ei aluksi laisinkaan pidä, pitää ohjaksia käsissään. Jo alussa Emily ajautuu konfliktiin herra Brownin kanssa: tämä antaa nimittäin tummaihoisen rakastajattarensa syödä samassa pöydässä 'valkoisen herrasväen' kanssa.

Caryl Phillipsin Cambridge käsittelee lähinnä rasismia ja länsimaalaisten ja tummaihoisten aseman eroja brittiläisen imperiumin saarilla Länsi-Intiassa, Väli-Amerikassa. Tätä lähestytään kolmesta näkökulmasta: Emilyn, nuoren länsimaalaisen naisen näkökulmasta, Cambridgen, koulutetun, mutta myöhemmin orjaksi myydyn tummaihoisen miehen näkökulmasta sekä lopuksi valkoisen, valtaa pitävän väestön näkökulmasta.

Cambridge esittää hyvin vahvasti länsimaalaisten rasistiset ennakkoluulot tummaihoista, orjaksi pakotettua väestöä kohtaan. Emily kutsuu tummaihoisia jatkuvasti 'neekereiksi', sekä kommentoi heidän oletettua älyllistä vajavaisuuttaan ja moraalista rappiotaan. Samoin herra Brown pitää tummaihoisia itseään alempina olentoina, joilla ei ole samaa ihmisarvoa kuin länsimaalaisilla. Teos piirtää myös kuvan yhteiskuntaan rakennetusta rasismista, josta johtuen tummaihoisilla ei ole samaa oikeusturvaa ja samoja oikeuksia kuin valkoihoisilla.

Teos oli kuitenkin samalla myös Emilyn kasvukertomus. Emilyn alkuperäiset mielipiteet ovat hyvin rasistisia ja halveksuvia, mutta teoksen edetessä hän oppii näkemään sosiaalisen epäoikeudenmukaisuuden. Tämä näkyy kenties parhaiten siitä, miten Emilyn suhde hänen palvelijaansa, tummaihoiseen Stellaan, muuttuu. Aluksi Emily Cartwright halveksii Stellaa ja pitää tätä hyödyttömänä, mutta lopulta kiintyy tähän ja alkaa arvostaa Stellaa jopa siinä määrin, että haluaisi ottaa tämän mukanaan Englantiin.

En kuitenkaan pitänyt Caryl Phillipsin Cambridgesta. Teos oli mielestäni liian sekava, eikä tapahtumissa pysynyt kunnolla kärryillä. Mielestäni teemaa rasistisista asenteista ja niiden vaikutuksesta olisi voinut syventää paljonkin. Samoin teoksen loppuratkaisu jäi mielestäni liian avoimeksi, ja sen kolme osaa olivat keskenään liian irrallisia. Kaiken kaikkiaan Cambridge ei jäänyt erityisemmin mieleeni, enkä oikeastaan pitänyt siitä lainkaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti