lauantai 22. kesäkuuta 2013

Koirien Kalevala

Kirjoittaja: Mauri Kunnas
Julkaistu: 1992
Kustantaja: Otava
Sivumäärä: 91

"Vaka vanha Väinämöinen, tietäjä iän ikuinen, oli koiraheimon suurin tietäjä, loitsujen laulaja ja mahtimies."

Nuori Joukahainenkin kuulee mahtavasta Väinämöisestä, mutta joutuu lauletuksi suohon ja päästäkseen pälkähästä lupaa sisarensa Ainon Väinämöiselle vaimoksi. Väinämöinen on kuitenkin luullut saavansa Ainosta taloudenhoitajan, eikä ilahdu laisinkaan, kun asioiden todellinen laita selviää. Aino yrittää pyydystää Väinämöistä miehekseen kaikesta huolimatta, eikä puolestaan ole iloinen, kun tietäjä päättääkin hankkia vaimon Pohjolasta. Niin alkaa seikkailu, joka vie koirat (ja kissan nimeltä Lemminkäinen) synkkään Sariolaan, susien asuma-alueelle, kosioretkelle, joka päättyy lopulta tappeluun Sammosta.

Mauri Kunnaksen koiramainen mukaelma Elias Lönnrotin kokoamasta Suomen kansalliseepoksesta Kalevalasta on hauskasti muunneltu, noudattaen silti alkuperäistä juonta. Kunnas on jättänyt pois Kalevalan karumpia ja väkivaltaisempia kohtia, ja on onnistunut muokkaamaan teoksesta lapsille ymmärrettävän ja huomattavasti humoristisemman version.

Pidinkin Koirien Kalevalasta paljon. Muutokset ja taitava alkuperäisteoksen käyttö on onnistunut Kunnakselta erinomaisesti. Koirien Kalevala seuraa uskollisesti Kalevalan juonta, ja Mauri Kunnas on muun muassa käyttänyt alkuperäisteoksen runomittoja paikka paikoin hyväkseen. Erityisesti ihastuin kuvitukseen: Kunnaksen omat piirrokset ovat tärkeä osa teosta, ja kirjan koira-, kissa- ja susihahmot olivat hulvattomia. Vaikka yleensä vanhojen teosten modernisointi ja yksinkertaistaminen, varsinkin lapsille,  onnistuu huonosti, on Koirien Kalevala tästä poikkeus.

10 kommenttia:

 1. Tämä on hyvä kirja, kuten Kunnaksen kaikki, suositan myös Kunnaksen Seitsemää koiraveljestä, ellet ole jo ehtinyt lukea.

  VastaaPoista
 2. Minäkin pidän kovasti Kunnaksen kirjoista. Seitsemän koiraveljestä on jo tuttu!

  VastaaPoista
 3. Tämä pitäisi hakea kirjastosta. Kuopus ihastui kovasti juuri tuohon Seitsemään koiraveljekseen, joten tämä saattaisi myös upota :)

  VastaaPoista
 4. Kannattaa! :) Kirja seuraa Kalevalaa pieniä muutoksia lukuunottamatta uskollisesti, joten samalla tulisi kansalliseeposkin tutuksi.

  VastaaPoista
 5. Voi, Koirien Kalevala on ollut lukulistalla alkuvuodesta asti, jolloin vihdoin luin Lönnrotin Kalevalan. (Itse asiassa kyllä pienoisversiona). Luulen, että tulen pitämään tästä kenties vähän enemmän!

  P.s. sinulla oli hyvä kirjoitus Maa on syntinen laulu -teoksesta. Pitää varmaan linkittää se omaan blogijuttuuni, sillä ajattelin blogata siitä vielä tänään tai viimeistään huomenna.

  VastaaPoista
 6. Anna J: Minä luin Koirien Kalevalan uudestaan luettuani Kalevalan nyt alkuvuonna, itseasiassa Kaksoisolentoja-haastetta varten!

  Ja kiitos kovasti! Maa on syntinen laulu oli mielestäni hyvin kiintoisa ja vaikuttavakin kirja, ja lukisin mieluusti myös sinunkin tekstisi.

  VastaaPoista
 7. Lapsille on tullut luettua Mauri Kunnaksen Koirien Kalevalaa, ja lapsen aivan ensimmäisenä tutustumistapana Kalevalaan onkin ihan ok, huonompi asia on se, jos myös suomalaisten aikuisten ainoaksi Kalevalantuntemukseksi jää lapsille tarkoitettu Koirien Kalevala. Tärkeää olisikin, että sen jälkeen tutustutaan myös itse eepoksen, koululuokalle on luetettu Kristian Huitulan toteuttamaa Kalevalan sarjakuvaversiota, joka taas tuo todellisen Kalevalan tarinan aivan erityisen hienolla tavalla tutuksi, vieläpä runomittaisella tekstillä.

  VastaaPoista
 8. Totta, Kalevalaa pitäisi lukea koulussa, ettei se jää tuntemattomaksi. Meillä oli kyllä ala-asteella Kalevalan lukua äidinkielessä. Voisinpa tutustua tuohon Kristian Huitulan sarjakuvaversioon Kaksoisolentoja-haastetta varten!

  VastaaPoista
 9. Sarjakuva-Kalevalan löysin vielä aivan vähän aikaa sitten Akateemisesta lahjaksi ostaessani, tekijän sivuiltakin löytyy tuosta lisätietoa (www.huitula.com/kalevala.htm), voi kai tilata kustantajalta suoraankin. Nykyäänhän kaikki parhaat löytyy webistä...

  VastaaPoista
 10. Taisi löytyä kirjastostakin! Opiskelijan budjetilla kirjat (varsinkin kovakantiset) ovat luksusta :/ Kiitos kuitenkin vinkistä, päätyi lukulistalle! :)

  VastaaPoista