keskiviikko 19. kesäkuuta 2013

The Great Gatsby

Kirjoittaja: F. Scott Fitzgerald
Julkaistu: 1925
Kustantaja: Charles Scribner's Sons
Sivumäärä: 188

Nuori Nick Carraway muuttaa Long Islandille, pieneen taloon rikkaampien naapureiden ympäröimäksi. Yksi Nickin naapureista on Jay Gatsby, upeassa kartanossa asuva nuori mies, jonka menneisyydestä kukaan ei tiedä mitään. Gatsby on kuitenkin kaikkien suosiossa, sillä hänen talossaan järjestetään jatkuvasti ylellisiä juhlia. New Yorkiin muutettuaan Nick tutustuu kuitenkin lähemmin serkkuunsa Daisy Buchananiin, tämän mieheen Tomiin, Daisyn ystävättäreen Jordan Bakeriin ja muodostaa myös ystävyyssuhteen Gatsbyn kanssa. Daisy ja Gatsby aloittavat epämääräisen suhteen keskenään, joka ei pääty hyvin...

F. Scott Fitzgeraldin The Great Gatsby sijoittuu vuoteen 1922, rikkaan ja huvittelunhaluisen amerikkalaisen eliitin seurapiirin pariin. Romaanin ajatellaan olleen kertomus idealismista, yltäkylläisyydestä ja muutoksesta yhteiskunnassa. The Great Gatsbyn hahmot elävätkin suurta muutoskautta: ensimmäisen maailmansodan loppumisesta on vain neljä vuotta. F. Scott Fitzgerald piirtääkin romaanissaan kuvaa nuoresta, joskin sodan läpikäyneestä sukupolvesta, joka nauttii vapaudesta, rikkauksista ja ylellisyydestä - amerikkalaisesta unelmasta.

Romaanin keskeisimmät hahmot ovat kirjalle nimensä antanut Jay Gatsby, Buchananin pariskunta, kirjan kertoja Nick Carraway sekä tämän kiinnostuksen kohde Jordan Baker. The Great Gatsby keskittyykin suurimmaksi osaksi henkilöhahmoihin sekä heidän välisiin suhteisiinsa.

Jay Gatsby on epämääräisillä bisneksillä rikastunut ja arvoituksellisella menneisyydellä varustettu mies, joka on luonteeltaan valtaa ja rahaa tavoitteleva. Gatsbysta tulee kirjan myötä hyvin kunnianhimoinen ja häikäilemätönkin mielikuva: hän ei myöskään liiemmin ajattele tekojensa moraalisuutta tai oikeutusta, kunhan saa mitä haluaa. Gatsby näyttää uskovan, että raha voi tuoda onnea, ystävyyttä ja rakkautta, ja onkin pettynyt kun hänen nuoruudenrakastettunsa Daisy Buchanan ei tulekaan hänen luokseen ylenpalttisten ja tuhlailevien juhlien houkuttelemana. Toisaalta taas säälin Jay Gatsbya lukiessani: tuntui, että hän yritti peitellä jotain kaiken rikkauden ja itsevarmuuden takana. Gatsby edustaa teoksessa amerikkalaisen unelman ja dekadenssin tavoittelijaa, ja Fitzgerald esittääkin tuon tavoitteen turmiollisena. Jay Gatsby ei myöskään kykene hyväksymään todellista, köyhää syntyperäänsä, vaan ihannoi materiaa ja yläluokka sekä haluaa unohtaa perheensä. Gatsbyn elämä ei hänen aineellisista saavutuksistaan huolimatta ole onnellinen.

Gatsbyn rakastajatar Daisy oli mielestäni kenties teoksen ristiriitaisin hahmo. Yhtäältä Daisy ihastuu ja rakastuu Jay Gatsbyyn tavatessaan tämän, toisaalle häntä vetää aviopuoliso Tom. Daisy on ailahtelevainen ja Gatsbyn tavoin kiintynyt aineelliseen hyvinvointiin ja ylellisyyteen: nuoruudessaan Daisy ei halunnut Gatsbyn kanssa naimisiin tämän silloisen alhaisen varallisuustason nähden. Mielenkiintoista on, että F. Scott Fitzgerald kuvaa pettämistä ja uskottomuutta avioliitossa aivan kuin se olisi normaalia. Fitzgeraldin romaanissa ei myöskään esiinny minkäänlaista pettämisen tuomitsemista: ei suoraan moralisoivasti eikä myöskään vähemmän mukavampina seurauksina. Daisy ei kärsi uskottomuudestaan ulkonaisesti lainkaan, eikä Gatsbynkaan surullista loppua esitetä pettämisen seurauksena, vaan yltäkylläisyyden ja vapauden väärinkäyttämisestä johtuvana.

Daisyn aviomies Tom oli myös ristiriitainen. Siinä missä Tom pettää vaimoaan, ei hän kuitenkaan pysty lainkaan hyväksymään Daisyn syrjähyppyä. Hän ei myöskään hyväksy 1920-luvun mukanaan tuomaa vapautta naisille, vaan toteaa:

"I may be old-fashioned in my ideas, but women run around too much these days to suit me."

Tomista huokuu ajatus siitä, että miehellä on oikeus tehdä mitä haluaa, ja vaimon tulee olla tälle kuuliainen. Kaikesta huolimatta lukijalle välittyy mielikuva siitä, että Tom ja Daisy rakastavat toisiaan. Tom esitetään kuitenkin tarinan antagonistisena hahmona, vaikka The Great Gatsby ei asetakaan henkilöhahmojaan selkeästi hyvän ja pahan puolelle.

Nick Carraway oli The Great Gatsbyn kenties pidettävin hahmo. Nick pitää jalat tukevasti maassa, eikä hingu rappiollisiin juhliin tai ole materian perään. Nick toteaakin kirjassa:

"I am one of the few honest people that I have ever known."

Nickin ystävällisyys ja rehellisyys ovatkin tärkeitä piirteitä. Vaikka Nick muodostaakin läheisen ystävyyden Gatsbyn kanssa, ei hän kuitenkaan sorru samoihin virheisiin kuin Jay Gatsby, Daisy ja Tom. The Great Gatsbyn tarinan päättyessä Nick onkin hahmoista vähiten kärsinyt.

Aloittaessani lukemaan The Great Gatsbya oletin jotain paljon, paljon huonompaa, ja samalla se kuitenkin alitti odotukseni klassikkokirjana. Rehellisyyden nimissä täytyy sanoa, ettei Fitzgeraldin romaani kuitenkaan ollut mikään mestariteos eikä edes erityisen hyvä, mutta ei se silti ollut niin loputtoman surkea kuin monet kirja-arvostelut antoivat ymmärtää. Kaikesta huolimatta F. Scott Fitzgerald on luonut kohtalaisen ehjän juonen, vaikkakin se jää osittain vajaaksi ja pinnalliseksi. Pidin myös 1920-luvun kuvauksesta romaanissa The Great Gatsby. Henkilökohtaisesti minua jäi ärsyttämään Gatsbyn tapa kutsua tuttaviaan sanaparilla "old sport", mutta vastapainona voidaan mainita ilahduttava fakta: Nick Carrawayn taloudenhoitaja on suomalainen. Kaiken kaikkiaan  The Great Gatsby sekä ylitti odotukseni että toisaalta alitti ne.

3 kommenttia:

 1. Minä pidin kyllä Kultahatusta suhteellisen paljonkin :)
  Ja Gatsbyn sanonta "vanha veikko" oli minun silmääni hauska!

  Mene ihmeessä katsomaan elokuva! Aivan fantastinen :)

  VastaaPoista
 2. Minusta tämä on ihan mahtava kirja, jokaisella lukukerralla löytää jotain uutta. Olen lukenut The Great Gatsbyn varmaan 3-5 kertaa (oli meillä IB-lukiossa opiskeltavana).

  Mutta minä taas en näe Gatsbya niinkään korruptoituneena kuin Daisya - mielestäni Gatsby on ainoa, joka uskoo teoksessa todelliseen rakkauteen. Mielestäni Daisy ei kykene rakastamaan ketään.

  Naishahmot ovat kirjassa muuten aika litteitä, varsinaisia bitchejä. :D

  VastaaPoista
 3. Anni: Suomalainen "vanha veikko" kuulostaa kyllä paremmalta kuin "old sport" :D Elokuvaa olisi tarkoitus mennä katsomaan tänään!

  noora: The Great Gatsby herättää ilmeisesti hyvin erilaisia mielipiteitä. Osa tuntuu inhoavan, osaa taas rakastaa. Minä sijoittaudun ehkä aika lailla siihen keskivälille.

  Daisy oli minusta ehkä jotenkin pinnallisesti kuvattu hahmo enkä oikein saanut hahmosta otetta. Mutta olen samaa mieltä siitä, että Daisy on oikeastaan korruptoituneempi hahmo kuin Gatsby. Häntä voisi melkeinpä pitää osasyyllisenä siihen, että Gatsby alkaa tavoitella rikkautta ja valtaa, sillä Gatsbyhan ei kelvannut köyhänä Daisylle.

  Ja niin, Gatsby on minusta ehkä ennen kaikkea yksinkertainen ja naiivi hahmo. Tuo huomio siitä, että Gatsby on ainut, joka uskoo todelliseen rakkauteen teoksessa on kyllä totta!

  VastaaPoista