torstai 13. kesäkuuta 2013

Where the Hell is Tuvalu?

Kirjoittaja: Philip Ells
Julkaistu: 2006
Kustantaja: Virgin Books
Sivumäärä: 278

Philip Ells jättää oravanpyörän Englannissa ja lähtee vapaaehtoiseksi nimellisellä palkalla Tuvalulle lakimieheksi. "People's Lawyer" on Philipin uusi arvonimi ja toimenkuvaan kuuluu ilmaisen lakineuvonnan antaminen kaikille tuvalulaisille. Valitettavasti oikeudenkäynnissä Philip ei voi edustaa ketään, sillä tuvalulla ei ole toista lakimiestä. Muistelmateoksessaan Where the Hell is Tuvalu? Philip Ells kuvaa reilua kahta vuottaan Tuvalussa vuosina 1993-1996.

Where the Hell is Tuvalu? on siis kuvaus yhden miehen kokemuksista pinta-alaltaan maailman neljänneksi pienimmässä ja väkiluvultaan kolmanneksi pienimmässä valtiossa. Kirja oli itselleni lievä pettymys, sillä vaikka Ells kirjoittaa kepeästi, humoristisesti ja hyvin, Where the Hell is Tuvalu? ei kuvannut Tuvalua mielestäni kovin selkeästi ja analyyttisesti. Tuntui, että teos oli pikemminkin vain pintaraapaisu, ja esimerkiksi Tuvalun historiaa ja perinteistä elämäntapaa valotettiin hyvin vähän.

Philip Ellsin ammatista johtuen osa kirjasta liittyi vahvasti lakiin ja lainrikkomiseen: Tuvalussa väkivalta- ja henkirikokset ovat kuitenkin harvinaisia. Kuten kirjasta kävi ilmi, iso ongelma on kuitenkin perheväkivalta. Naisten odotetaan olevan tottelevaisia, hoitavan lapset ja kodin, eikä perheen sisäisiin ongelmiin puututa.

Teos oli mielestäni hauskasta ja hieman itseironisesta kirjoitustyylistään lievästi puuduttavaa lukemista. Where the Hell is Tuvalu? ei jostain syystä edennyt jouhevasti ja nopeasti. Huolimatta puutteistaan Ellsin teos oli välillä viihdyttävä, ja vaikka kritisoinkin sen rajallista kuvausta Tuvalusta, teos kertoi silti kyseisestä valtiosta paljon uutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti