maanantai 1. heinäkuuta 2013

A Freak of Freedom

Kirjoittaja: J. Theodore Bent
Julkaistu: 1879
Kustantaja:  Forgotten Books
Sivumäärä: 271

J. Theodore Bentin A Freak of Freedom on 1800-luvulla kirjoitettu historiikki San Marinon kääpiövaltiosta. Vaikka teos onkin lähinnä kyseisen valtion historiaa, on siinä kuitenkin myös hieman kirjoittajan omia näkemyksiä ja vaikutelmia San Marinosta. Mielenkiintoista oli myös se, että teos oli faktapitoisesta aiheestaan huolimatta hyvin puolueellinen: Bent esittää San Marinon ja sen asukkaat hyvin positiivisessa valossa. A Freak of Freedom kertoo oikeastaan koko San Marinon historian kirjoittamishetkeen asti. Mielenkiintoisin oli kenties legenda, jonka mukaan Pyhä Marinus perusti San Marinon.

Bent kuvaa sanmarinolaisia vapauttaan rakastavaksi ja arvostavaksi kansaksi, joka on myös valmis puolustamaan sitä. Valtion motto onkin Libertas, vapaus. Yleinen, vapautta ihannoiva asenne käy ilmi myös San Marinon historiasta ja suhtautumisesta muihin valtioihin: siinä missä he ovat valmiita puolustamaan oikeuttaan omaan vapauteensa, pysyy San Marino myös neutraalina eikä puutu toisten, itsenäisten valtioiden kiistoihin.

Täytyy myöntää, että A Freak of Freedom ei kyllä erityisemmin ollut mukaansa tempaava tai vaikuttava kirja: pikemminkin teki mieli haukotella sitä lukiessaan. Toisaalta taas historia on minusta mielenkiintoista, ja tämän teoksen kiintoisuutta lisäsi se, että Bent on tosiaan liittänyt myös paljon omia mielipiteitään San Marinon historiasta joukkoon. Kaikesta huolimatta oli mielenkiintoista lukea San Marinon historiasta, sillä on suoranainen ihme, että kyseinen kääpiövaltio on säilyttänyt itsenäisyytensä, kun monet samankaltaiset kaupunkivaltiot ovat joutuneet taipumaan suurempien valtioiden hallintaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti