keskiviikko 31. heinäkuuta 2013

Sininen linna

Kirjoittaja: L.M. Montgomery
Suomentaja: A.J. Salonen
Julkaistu: 1926 (suomennos 1930)
Alkuperäinen nimi: The Blue Castle
Kustantaja: Karisto
Sivumäärä: 280

Valancy Stirling on liki kolmekymppinen, sukulaistensa mielestä toivoton vanhapiika. Eräänä päivänä Valancy saa kuitenkin tietää, että hänellä on elinaikaa alle vuosi jäljellä, ja äkillinen säikähdys voisi aiheuttaa kohtalokkaan sydänkohtauksen. Valancy päättää, että usean vuoden aikainen äidin ja sukulaisten ikeen alla olo päättyy nyt, ja viimeisen vuotensa hän elää juuri niin kuin haluaa...

L.M. Montgomeryn vähemmän tunnettu tyttökirja Sininen linna on tarina vähän perinteistä vanhemmasta sankarittaresta. Mielestäni Sininen linna onkin tyttökirja vähän vanhemmille lukijoille, siinä missä Montgomeryn tunnetuimmat tyttökirjat - Anna-sarja ja Runotyttö-kirjat - ovat nuoremmillekin suunnattuja. Sinisessä linnassa on myös jotain hieman surumielisempää, ja Valancyn maailma ja sitä koskettavat ongelmat ovat paljon vakavampia kuin Annan tai Emilian. Sen lisäksi, että Valancy sairastaa vakavaa sydäntautia, hän lähtee taloudenhoitajaksi juopon Karjuvan Abelin kotiin, hoitamaan aviottoman lapsen synnyttänyttä Cissyä. Montgomeryn Sinisessä linnassa huolet eivät ole siis ainoastaan kotoisia pieniä kommelluksia.

Valancy on sankarittarena myös aika itsenäinen ja jopa hieman feministinen: hän ottaa elämänsä omiin käsiinsä eikä suostu kuuntelemaan sukulaisten neuvoja. Mielenkiintoista teoksessa on se, että vaikka Montgomery on luonut Valancysta vahvan naishahmon, joka ei suostu enää muiden komenneltavaksi, Valancyn haaveet ovat silti hyvin perinteisiä. Hän nimittäin tahtoisi naimisiin ja oman kodin, eli tässä suhteessa Valancyn unelmat kohtaavat perheen toivomukset.

Sininen linna oli mielestäni hyvä rakkausromaani astetta jännittävämmällä juonella. Vaikka Valancyn sairaus olikin tärkeässä osassa, oli hänen ja Barney Snaithin rakkaustarina vähintään yhtä hallitseva juoni tarinassa. Pidin tästäkin Montgomeryn kirjasta paljon, ja oli hyvin mielenkiintoista lukea Montgomeryltä jotain hänen perinteisistä tyttökirjoistaan hieman eroavaa.

5 kommenttia:

 1. Täytyy varmaan lukea tämä kirja jossain vaiheessa uudelleen, sillä en nyt yhtään muista tuota Cissy-episodia.
  Joka tapauksessa tämä kuuluu sarjaan iki-ihanat teokset.

  VastaaPoista
 2. Se Cissy-episodi tapahtui ennen kirjan varsinaisia tapahtumia, mutta aiheutti pahennusta Valancyn sukulaisissa kun Valancy lähtee hoitamaan sairasta Cissyä. :) Minustakin tämä on ihana!

  VastaaPoista
 3. Minulle kaikki Mongomeryn kirjat, joita lapsena luin ja sain käsiini, ovat olleet fantastinen juttu. Silloin oli tosin vain suomennettu Anna-sarjan kuusi osaa ja kolme runotyttöä, ja onnen huipentumana koin, kun sain eräänä joluna joululahjaksi kirjan Sininen linna.. Luen edelleen näitä kirjoja, vaikka olen mummi lähes 60 v.

  VastaaPoista
 4. Minäkin pidän todella paljon Montgomeryn kirjoista! Silloin kun aloin lukemaan, kaikki Annat oli jo suomennettu :) Vielä on kyllä lukematta Montgomeryn vähän tuntemattomampia tyttökirjoja!

  VastaaPoista
 5. Sininen linna on Anna-kirjojen ohella yksi suosikki-montgomereistani. Muistan pitäneeni kovasti Valancyn hahmosta. Kohtaus, jossa hän oli perhe-illallisella ja aiheutti pahennusta on ihan ratkiriemukas. Niina/ http://www.fairychamber.com en tiedä miksi google ei suostu näyttämään nimeäni bloggerissa, kun minulta google tili löytyy.

  VastaaPoista