tiistai 16. heinäkuuta 2013

Tiitiäisen tarinoita

Kirjoittaja: Kirsi Kunnas
Julkaistu: 1957
Kustantaja: WSOY
Sivumäärä: 79

Kirsi Kunnaksen Tiitiäisen tarinoita koostuu viidestätoista lyhyestä sadusta. Sadut ovat herttaisia ja osa sisältää myös runonpätkiä.

Saduista suosikkejani olivat Punni-jäniksestä kertovat kaksi tarinaa, Petterin kirahvit, Pallo Pyöriäinen ja vain yhden sivun mittainen Perunat. Oikeastaan nämä sadut olivat mielestäni kirjan parhaimmistoa jo lapsena, ja nyt tuli vain todettua uudestaan, että lapsuuden lempparit pitävät pintansa.

Punni on herttainen, mutta surullinen jänis, koska kukaan ei omista sitä. Prinsessan löydettyä sen ja otettua omakseen Punnista tulee iloinen, mutta edelleen Punnilta puuttuu joko viiksikarva, töpöhäntä tai korva. Jostain syystä Punni vetosi minuun jo lapsena, kenties johtuen siitä, että kyseinen jänis on "hiukkasen tärähtänyt", kuten Punni itse toteaa.

Petterin kirahvit taas jaksaa aina ihastuttaa hassun oudolla alkuasetelmallaan: "Petteri asui huoneessa, jossa oli neljä nurkkaa, ja erään aamuna jokaisessa nurkassa oli kirahvi." Nyt lukiessani Tiitiäisen tarinoita, mietin, että mistä ne kirahvit sinne oikein tulivat? Lapsena tuollaiset satutapahtumat vain hyväksyi, sen enempää niitä kummeksumatta.

Ajattelin muutenkin Kunnaksen lastenkirjaa lukiessani, kuinka hankalaa nykyään on lukea lastenkirjoja. Väkisinkin tulee luettua aikuisen näkökulmasta ja kenties ylianalysoitua satuja. Vaikka luinkin tätä kirjaa ehkä siis hieman väärästä perspektiivistä, pidin Tiitiäisen tarinoista.

7 kommenttia:

 1. Nämä ovat aivan mainioita ääneen luettuina, ainakin, jos sattuu olemaan lapsiyleisöä paikalla :)

  VastaaPoista
 2. Tuo kansikuva on kyllä niin iloisen pirteä että jo siitä tulee hyvälle mielin.

  VastaaPoista
 3. Ihana kirja, minulle täynnä lapsuusmuistoja! Äiti luki tätä minulle ääneen ja voi että minä tykkäsin. =D Oikein harmittaa, että kirja on jo aikoja sitten joutunut ties minne.

  VastaaPoista
 4. Kirsi: Totta! Näitä on luettu minullekin lapsuudessani.

  Aino: Tuo sininen kirahvi on kyllä niin hulvaton, että hymyilyttää. :)

  Irene: Näitä varmaan löytyy vielä? Kirsi Kunnaksen lastenkirjat kun taitavat olla aika suosittuja.

  VastaaPoista
 5. Sää olet nyt menettäny kosketuksen sisäiseen lapseesi, tovarish.

  Tästä se lähtee, kalkkeutuminen. Tekohammastestiä odotellessa...

  VastaaPoista
 6. Tiitiäinen on suloinen, mutta ihan täysin minut lumosi Kani Koipeiini, villi runopilli! En koskaan lukenut sitä lapsille, siinä oli jotain niin rajua, mutta nyt kun tyttäret on isoja, pitääkin laittaa ne lukemaan se itse :)

  VastaaPoista
 7. Ratakisko: Toivottavasti ei! :D

  Erja: Kani Koipeliini kuulostaa niin hauskalta, että se pitäisi melkein etsiä luettavaksi.

  VastaaPoista