maanantai 12. elokuuta 2013

Maija Poppanen

Kirjoittaja: P.L. Travers
Suomentaja: Tyyni Tuulio
Julkaistu: 1934 (suomennos 1936)
Alkuperäinen nimi: Mary Poppins
Kustantaja: WSOY
Sivumäärä: 146

Salaperäinen lastenhoitaja Maija Poppanen ilmestyy Kirsikkatielle Banksin perheeseen kuin tuulen tuomana. Nopeasti itsevarma, turhamainen ja tiukka Maija valloittaa perheen lasten, Janen ja Michaelin sekä kaksoisvauvojen Johnin ja Barbaran sydämet. Vaikka Maija Poppasella onkin hallitseva ja ankara asenne, korvaa tämän eräs tietty erityispiirre: Maijan seurassa ei koskaan ole tylsää. Maija Poppanen vie lapset muun muassa kutsuille katonrajaan, ja vapaapäivänään hän hyppää tielle maalattuun kuvaan ja käy siellä teellä...

Maija Poppanen oli minulle aikaisemmin tuttu ainoastaan klassikkoelokuvasta, jota tähdittää Julie Andrews. Kyseisen elokuvan myötä ihastuinkin Maijaan, mutta vasta nyt sain aikaiseksi tarttua australialaisen P.L. Traversin alkuperäisiin lastenkirjoihin. Koska elokuvien Maija oli mielessäni niin vahvasti, en voinut olla vertaamatta elokuvan ja kirjan hahmoja. Kirjaa lukiessani olin sekä positiivisesti yllättynyt että hieman pettynyt. Positiivisesti yllättynyt siksi, että Maija oli teoksessa paljon inhimillisempi hahmo kuin elokuvassa: hän ei ole mikään mallikasvattaja tai "käytännössä täydellinen" kuten elokuvassa. Maija on välillä kiukkuinen ja eritoten turhamainen, hän on itsepäinen ja itsekäskin. Toisaalta olin myös pettynyt: kirjan Maija Poppanen oli täten paljon arkisempi ja ankeampi hahmo kuin elokuvan taianomainen Maija, joka on oikeastaan kuin hyvä haltijatar, joka tulee parsimaan kokoon rikkoutumassa ja etääntymässä olevan perheen.

Maija Poppanen oli silti mielestäni ihastuttava kirja, ja virheistään huolimatta päähenkilö oli valloittava. Muistan jo pienenä ihastuneeni Maijan papukaijanpäiseen sateenvarjoon sekä omituiseen kykyyn lentää tuulen mukana. Kirja ei kuitenkaan vieneet sydäntäni samalla tavoin kuin elokuva, joka on pysynyt yhtenä lempielokuvistani siitä lähtien, kun sen näin. Pidin kuitenkin P.L. Traversin teoksesta, ja ehkäpä palaan joskus Maija Poppasen pariin teoksessa Maija Poppanen tulee takaisin.

2 kommenttia:

  1. Ostin samaisen kirjan viime vuonna kirjamessuilta, vielä odottaa lukemistaan... Maija Poppanen on minullekin tuttu (lapsuudesta) elokuvana, josta muistikuvina on sateenvarjolla lentäminen ja se, että elokuva oli ihana :)

    VastaaPoista
  2. Kannattaa lukea, vaikka elokuva jääkin voitolle! :)

    VastaaPoista