sunnuntai 15. syyskuuta 2013

Hurricane

Kirjoittaja: Terry Trueman
Julkaistu: 2008
Kustantaja: HarperCollins
Sivumäärä: 134

Kun Mitch-hurrikaani iskee Hondurasiin vuonna 1998, on 13-vuotias José Cruz on kotona äitinsä, sisartensa Ángelan ja Marían sekä veljensä Juanin kanssa. Isä, isoveli Víktor ja isosisko Ruby ovat olleet matkalla läheiseen kaupunkiin. La Rupan kylän kaikki talot sortuvat kahta lukuunottamatta, mutavyöry hautaa alleen talojen jäännökset ja yli puolet pienen kylän asukkaista saavat surmansa. Isän ja isonveljen ollessa poissa täytyy Josén ottaa vastuu, ja kun pieni Juan sairastuu, täytyy Josén juosta yli kymmenen mailin matka lähimpään kaupunkiin hakemaan lääkäriä.

Terry Truemanin lastenkirja Hurricane kertoo nimensä mukaisesti vuonna 1998 Hondurasiin iskeneestä ja sitä pahoin tuhonneesta Mitch-hurrikaanista. Samalla se on kasvukertomus pienestä pojasta, joka kasvaa muutaman päivän aikana lapsesta vastuuta kantavaksi nuoreksi.

Hurricane olikin nimenomaan lastenkirja: Josén vastuunkantaminen ja kasvu oli kuvattu lapsen näkökulmasta. Realistista kirjassa oli myös se, että vaikka José rohkaistuu ottamaan vastuuta, pelottaa häntä silti paljon. Jotenkin teos oli myös hyvin kaunisteltu: kyläläisten kuolemia ei kuvailtu tarkemmin, eikä hahmojen suruakaan juuri käsitelty. Pääpaino teoksessa oli nimenomaan Josén kasvulla ja rohkeudella.

Ei Hurricane suorastaan huono kirja ollut, mutta ei kyllä erityisen hyväkään. Jotenkin kirjan aihe oli aika rankka mielestäni lastenkirjan aiheeksi, varsinkaan kun Mitch-hurrikaania ja sen aiheuttamia tuhoja ei juuri kirjassa käsitelty, vaan ne jäivät vain taustalle kummittelemaan. Kuitenkin Hurricane oli mielenkiintoinen siinä suhteessa, että se näytti pienen, joskin fiktionaalisen, palan hondurasilaisesta kylästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti