perjantai 27. syyskuuta 2013

One Day of Life

Kirjoittaja: Manlio Argueta
Kääntäjä: Bill Brow
Julkaistu: 1980 (käännös 1983)
Alkuperäinen nimi: Un Día en la Vida
Kustantaja: Vintage
Sivumäärä: 215

Guadalupe Guardado asuu Chalatenangon lähellä El Salvadorissa. One Day of Life kertoo Lupen ja tämän perheen naisten kokemuksista El Salvadorissa juuri ennen sisällissotaa.

Manlio Arguetan romaani tarttuu tärkeään aiheeseen käsitellessään erityisesti naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ja ihmisoikeusrikkomuksia sodan aikana. Teos pohjautuu El Salvadorin todelliseen historiaan, eikä ilmeisesti miellyttänyt maan hallitusta ilmestymishetkenään: kirja kiellettiin ja Argueta joutui viettämään 20 vuotta maanpaossa. Juuri tämä osoittaa, että Arguetan kirja on tärkeä ja antaa äänen heille, jota jopa oma valtio vainoaa.

Pidin myös erittäin mielenkiintoisena sitä, että Manlio Argueta keskittyy romaanissaan naisiin ja nostaa heidän kokemuksensa esille. Miehet ovat teoksessa One Day of Life vain sivuosassa, vaikkakaan heidänkään kokemiaan kärsimyksiä ei kirjassa vähätellä. Mielestäni on kuitenkin hienoa, että myös naisille, jotka usein ovat etenkin kehitysmaissa heikomassa asemassa kuin miehet, annetaan myös kirjallisuudessa ääni ja kasvot.

Vaikka teos oli rankka, oli se mielestäni hyvin kirjoitettu ja avasi uuden näkökulman El Salvadorin historiaan. En tiennyt El Salvadorista ennen kirjan lukemista juuri mitään, mutta kirjan luettuani päätin etsiä vielä enemmän tietoa kyseisestä maasta. Tämä onkin Maailmanvalloitus-haasteen parhaita puolia: tutustua uusiin maihin, niiden historiaan ja kulttuuriin. One Day of Life oli siis kokonaisuudessaan mielenkiintoinen ja avartava lukukokemus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti