keskiviikko 11. syyskuuta 2013

The Girl Who Fell to Earth

Kirjoittaja: Sophia Al-Maria
Julkaistu: 2012
Kustantaja: Harper Perennial
Sivumäärä: 265

Amerikassa, Washingtonin osavaltiossa kasvaneelle Sophialle on suuri muutos muuttaa amerikkalaisesta yhteiskunnasta Qatariin, isänsä kotimaahan. Nurinkurista kyllä, konservatiivisessa Qatarissa Sophian elämä on vapaampaa kuin Washingtonissa. Qatarissa Sophia rakastuu ensimmäisen kerran, tutustuu todella isän puoleiseen sukuunsa ja oppii lopulta tuntemaan myös qatarilaisen puolensa.

Vaikka The Girl Who Fell to Earth onkin aihepiiriltään erittäin mielenkiintoinen ja siinä olisi aineksia vaikka mihin, oli se kuitenkin loppujen lopuksi tylsästi kirjoitettu kirja. Al-Marian teosta sai kahlata läpi, vaikka vetävämmällä kirjoituksella sinänsä mielenkiintoista elämäntarinaa olisi jaksanut lukea vaikka kuinka pitkään.

Kirjaa lukiessa esimerkiksi amerikkalaisen ja qatarilaisen kulttuurien eroavaisuuksia ei mielestäni käsitelty juurikaan mitenkään erikoisesti: osasyynä tähän voi olla se, että muuttaessaan Qatariin teinikapinan seurauksena, Sophia Al-Maria oli hyvin nuori eikä mahdollisesti liiemmin miettinyt kulttuurisia eroja muutoksen keskellä. Samoin jäi hieman häiritsemään, että oman paikan ja kansalaisuusidentiteetin etsimistä ja siihen liittyvää pohdintaa ei kirjasta löytynyt ollenkaan, vaikka juuri sitä odotin eniten ennen teoksen lukemista.

Sophia Al-Marian The Girl Who Fell to Earth oli siis lukukokemuksena pettymys, vaikka en siltä kovin suuria odottanutkaan. Pienenä, mutta hauskana yksityiskohtana kirjassa oli kuitenkin se, että Al-Marian äidinisä oli Suomesta kotoisin. Muistelmat ja erityisesti monikulttuuristen henkilöiden elämäntarinat ovat mielestäni usein kiehtovia, mutta tämä jäi valitettavasti laimeaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti