maanantai 23. syyskuuta 2013

The Last Night on Bikini

Kirjoittaja: Patricia MacInnes
Julkaistu: 1995
Kustantaja: William Morrow
Sivumäärä: 171

Lucky asuu Kwajalein-saarella isänsä, äitinsä ja pikkuveljensä Bubban kanssa. Kwajalein-saari on osa Marshallinsaaria, ja Luckyn isä työskentelee Yhdysvaltojen tukikohdassa. Tositapahtumiin perustuva romaani kertoo Yhdysvaltojen ydinasekokeiluista, niiden peittelemisestä ja jälkiseurauksista. Samalla The Last Night on Bikini on Luckyn kasvutarina ja kertomus hänen ongelmallisesta perheestään.

Patricia MacInnesin esikoisromaani The Last Night on Bikini oli asetelmaltaan mielenkiintoinen: ydinasekokeilut, Yhdysvaltojen piittamaton asenne alkuperäisväestöä kohtaan ja päälle toimimaton perheyksikkö. Kiinnostustani kirjaan lisäsi myös se, että kirja perustuu tositapahtumiin, ja kirjailija itse asui Marshallinsaarilla 1950-luvulla.

Kirja käsittelee erityisesti ydinasekokeiluja ja sitä, kuinka alkuperäisväestöä ei evakuoitu koeräjäytyksissä. Aluksi Lucky ja hänen veljensä arvelevat, että tapahtui erehdys, mutta myöhemmin heille selviää mahdollisuus siitä, että marshallinsaarelaiset toimivatkin vain koekaniineina, altistuen ydinaseräjähdyksestä syntyville jäämille. The Last Night on Bikini oli mielenkiintoinen tässä mielessä, sillä se sai ajattelemaan sitä, kuinka usein länsimaissa asenteet ovat olleet itsekkäitä ja piittaamattomia. Muut kulttuurit ja etniset ryhmät on unohdettu, tai vähintäänkin heitä on pidetty sivistymättöminä ja heitä on käytetty hyväksi.

Patricia MacInnesin The Last Night on Bikini oli kuitenkin myös kertomus Luckysta ja hänen perheestään. Isän alkoholismi, äidin välinpitämättömyys ja veljen ongelmat ovat asioita, joiden kanssa Luckyn täytyy vain selvitä. Samalla Lucky kohtaa alkuperäisväestön vihamielisyyttä amerikkalaisuutensa johdosta. MacInnesin teoksessa Luckyn perheellä ei ole onnellista loppua, eikä vaikka Luckylla menee suhteellisen hyvin, ei hänkään lopulta pääse täysin tasapainoon Marshallinsaarten tapahtumien ja perheensä ongelmien jälkeen.

The Last Night on Bikini oli mielestäni hyvin sekava teos, ja vaikka totesinkin, että kirja kiinnosti minua ensin, en silti pitänyt sitä. Teoksen lukeminen oli oikeastaan aika pakkopullaa, ja MacInnesin kirjoitustyyli ei ole järin mukaansatempaavaa. Kirjan sekavuus oli myös suuri ongelma, ja itselleni selvisi hyvin hitaasti, mitä kirjassa itseasiassa tapahtui. Päällimmäisenä kirjasta jäi mieleen pettymys aiheiden pintapuoliseen ja kiireiseen käsittelyyn.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti