lauantai 5. lokakuuta 2013

Minuuttinovelleja

Kirjoittaja: István Örkény
Suomentaja: Juhani Huotari
Julkaistu: 1968 (suomennos 2002)
Alkuperäinen nimi: Egyperces novellák
Kustantaja: Atena
Sivumäärä: 210

István Örkényn Minuuttinovelleja on absurdi ja surrealistinen novellikokoelma. Lainaan tähän poikkeuksellisesti pitkän pätkän tekijän omaa tekstiä: Örkény esittelee oman teoksensa paremmin kuin minä voisin sen tehdä.

"Käyttöohje

Oheiset novellit ovat kaikessa lyhykäisyydessään täysipainoisia kirjoituksia. Niiden hyviin puoliin kuuluu, että säästyy aikaa, kun niihin ei tarvitse keskittyä viikkokausia tai kuukausia. Lukekaamme yksi Minuuttinovelli sillä aikaa kun keitämme löysiä munia tai odotamme vastuast puhelimeen (miäli numero tyyttää varattua). Huono vointi tai rasittuneet hermot eivät ole esteenä. Voimme lukea niitä istuen tai sesten, tuulessa ja sateessa tai täpötäydessä ruuhkabussisssa. Suurin osa näistä kestää lukemisen myös kiireen keskellä! On tärkeää seurata otsikoita. Tekijä on pyrkinyt lyhyyteen, joten hän ei ole voinut otsikoida niitä miten tahansa. Tarkistamme raitovaunun numeron ennen kuin astumme siihen. Novelleille on otsikko yhtä välttämätön. Tämä ei suinkaan tarkoita, että pelkkä otsikkojen lukeminen riittäisi. Ensin otsikko ja sitten teksti; tämä on ainoa oikea käyttöohje.

Huom!Jos et ymmärrä novellia, lue se uudelleen. Mikäli et vieläkään ymmärrä, on vika novellissa. Ei ole olemassa tyhmiä ihmisiä, on vain huonoja Minuuttinovelleja."

Pidän paljon novelleista, eikä Örkényn kokoelma ollut poikkeus. Tekijän määritelmän mukaan kokoelmaan mahtui kuitenkin sekä hyviä että huonoja minuuttinovelleja, ainakin jos hyväksytään ajatus siitä, että tyhmiä ihmisiä tai lukijoita ole olemassa. Osa novelleista osui ja upposi, toiset taas menivät iloisesti sivu suun toisellakin lukukerralla.

Hölmöä kyllä, minusta tuntuu, että en osannut oikeastaan lukea näitä. Olen lukutavoiltani hieman ahmatti: luin koko novellikokoelman yhdessä hujauksessa ja minun on yleensä vähän vaikea pysähtyä miettimään novellia ja hidastamaan tahtia. Onnistuin myös lukemaan István Örkényn Minuuttinovelleja väärin: unohdin lukea otsikon vaikka kuinka monta kertaa, ja vasta kesken novellin muistin käyttöohjeet.

Merenhuiske tekee blogissaan osuvan huomion siitä, kuinka otsikot ovat tärkeässä roolissa Örkényn novellikokoelmassa. Lukiessa tämän huomasi selkeästi: luin useamman novellin pariin kertaan, unohdettuani ensimmäisellä kerralla lukea otsikon ja muistettuani sen vasta toisella kierroksella, selveni novellin tarkoitus huomattavasti.

Onneksi teoksen nautittavuus ei kuitenkaan ole suoraan sidoksissa siihen millä tavoin se on tarkoitettu luettavaksi, vaan Minuuttinovelleja teki minuun vaikutuksen kaikesta huolimatta! Kuten jo kirjoitin heti kirjan luettuani Kide-novellihaasteen postaukseeni, pidin eniten novellista Ei mitään uutta. Novelli kuvaa sitä, kuinka oikeastaan elämä on hyvin samanlaista ja tylsää. Ei täällä oikeastaan mitään niin maata mullistavaa satu laajassa mittakaavassa.

Kaleidoscope-blogin Jami puolestaan kirjoittaa omassa postauksessaan, että novellikokoelma jäi hänelle pettymykseksi: mitä järkeä koko novellikokoelmassa oli loppujen lopuksi? Itse en kuitenkaan kokenut Örkényn Minuuttinovelleja tällä tapaa, vaan näin novelleissa nimenomaan hieman vinksahtaneen näkökulman elämään yleensä. Mitä järkeä koko elämässä on?

Pidin siis Minuuttinovelleista. Kuitenkin tuntuu siltä, että uudella lukukerralla - kenties vain novelli, pari kerrallaan - teos voisi aueta vielä enemmän. Erityisesti pidin István Örkényn absurdista huumorista: monet novellien lopuista olivat yllättäviä ja humoristisia. Minuuttinovelleja on hieno kirja, joka antaa uuden ja oudohkon näkökulman moneen arkiseen aiheeseen.

4 kommenttia:

 1. Kiitos mielenkiintoisesta blogista! Olen täältä bongannut useita huomionarvoisia teoksia :)

  Arvostelujen/esittelyjen lukemisesta tekisi vielä mukavampaa oikea aikamuoto kerrottaessa kirjasta. Vaikka kirjan siis on lukenut, eivät ne tapahtumat sieltä katoa, joten kuuluisi käyttää preesensiä. Esim. "kokoelmaan mahtui sekä hyviä että huonoja novelleja."

  Mukavaa syksyä!

  VastaaPoista
 2. Kiitos rakentavasta palautteesta!

  Yritän myös skarpata jatkossa aikamuotojen kanssa! :) Hauskaa syksyä sinnekin!

  VastaaPoista
 3. Mukavaa kuulla, että pidit näistä. Örkény on yksi lempikirjailijoistani ja erityisesti pidän Minuuttinovelleista.

  VastaaPoista
 4. Merenhuiske: Örkényltä täytyy kyllä lukea jotain muuta jatkossakin :)

  VastaaPoista