tiistai 1. lokakuuta 2013

My Father's Daughter

Kirjoittaja: Hannah Pool
Julkaistu: 2005
Kustantaja: Penguin Books
Sivumäärä: 277

Eritreasta vauvana Iso-Britanniaan adoptoitu Hannah Pool saa noin kaksikymppisenä kirjeen synnyinmaastaan. Kirjeen kirjoittaja on veli, jota Hannah ei tiennyt olevan olemassakaan. Vasta noin kymmenen vuotta myöhemmin Hannah uskaltautuu ottamaan yhteyttä biologiseen perheeseensä. Biologinen perhe osoittautuu odotettua suuremmaksi: isä, isän uusi vaimo, sekä lähemmäs kymmenen sisarusta. Biologinen perhe on myös hyvin eritrealainen, ja Hannah joutuukin kokemaan kulttuurishokin.

Hannah Poolin My Father's Daughter on mielenkiintoinen, koskettava ja ajatuksia herättävä muistelmateos. Pool kertoo siinä omista tunteistaan ja ajatuksistaan tutustuessaan biologiseen perheeseensä. Teoksessa Pool kirjoittaa muun muassa siitä, miten tuntee olevansa kahden maan väliltä, kuulumatta kuitenkaan kumpaankaan. Isossa-Britanniassa Pool ei sovi joukkoon kantaväestöstä poikkeavan ulkonäkönsä takia, Eritreassa hän tuntee olevansa "huijari" - eritrealainen, joka ei kuitenkaan ole eritrealainen vaan pikemminkin kulttuurisesti britti. Itse kaksoiskansalaisena tämä kahden maan välillä oleminen oli mielestäni hyvin mielenkiintoista ja tuttua: kuinka määritellä itsensä, kun ei lopultakaan todella kuulu kumpaankaan maahan?

Kirjassa My Father's Daughter Hannah Pool kirjoittaa rehellisesti ja avoimesti myös läpikäymistään negatiivisista ja vaikeista tunteista. Siitä, kuinka biologisen perheen etsiminen tuntuu adoptioisän hylkäämiseltä. Siitä, kuinka hän ei kaikista saavuttamistaan eduista huolimatta olisi halunnut tulla adoptoiduksi, vaan olisi mieluummin elänyt köyhän elämän keskellä Eritrean ja Etiopian rajakiistoja. Siitä, kuinka adoptioon antaminen on aina jollakin tasolla hylkäys, tehtiin se kuinka epäitsekkäin perustein tahansa. Pool kirjoittaa myös, kuinka tästä johtuen hänen on vaikea luottaa rakkauden pysyvyyteen - tai ylipäänsä minkään pysyvyyteen. Kaikki on vain väliaikaista.

Vaikka Hannah Poolin kertomus adoptiolapsena on täysin erilainen omaan elämäntilanteeseeni verrattuna, pystyin silti samastumaan hänen tarinaansa. My Father's Daughter oli paitsi aiheeltaan tärkeä ja koskettava, myös kirjallisesti hyvä teos. Pidin Poolin tavasta kirjoittaa ja kuljettaa lukijaa Eritrean halki, sekä siitä, miten lähelle tämä tuo omat kokemuksena. Kaiken kaikkiaan My Father's Daughter oli lukukokemus, joka ei unohdu äkkiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti