maanantai 21. lokakuuta 2013

On the Island

Kirjoittaja: Tracey Garvis Graves
Julkaistu: 2011
Kustantaja: Plume
Sivumäärä: 456

Kolmekymppinen Anna Emerson päättää ottaa aikalisän suhteesta ja lähteä kolmeksi kuukaudeksi Malediiveille opettamaan kuudentoista ikäistä T.J. Callahania, joka on vasta toipumassa syövästä. Malediivien yllä pienlentokoneen lentäjä saa kuitenkin sydänkohtauksen, kone syöksyy veteen ja Anna ja T.J. hädin tuskin pelastautuvat yhdelle Malediivien lukuisista autioista saarista. Päivien vaihtuessa viikoiksi ja viikkojen vaihtuessa kuukausiksi, Anna ja T.J. odottavat yhä vähemmän pelastusta, ja saarella selviämisen haaste muuttuu yhdessä asumisen haasteeksi.

Tracey Garvis Gravesin On the Island on moderni Robinson Crusoe -tarina. Samalla teos on kuvaus Annan ja T.J.:n suhteesta. Mielestäni molemmat aspektit on tuotu hyvin esiin kirjassa: vanhemman naisen ja nuoremman miehen suhdetta käsitellään hyvin, ja selviytymistarina saarella on mielenkiintoinen, joskin aavistuksen epärealistinen.

Annan ja T.J.:n suhteen kuvaus tulee mielestäni mielenkiintoisimmillaan esiin, kun vuoden 2004 tsunami pyyhkäisee myös heidän asuttamansa saaren yli ja heidät löydetään sen seurauksena. Kun Anna ja T.J. eivät enää asukaan omassa pienessä maailmassaan, yhtäkkiä koko yhteiskunta kyseenalaistaa heidän suhteensa. Anna on kolmetoista vuotta T.J.:tä vanhempi, ja he ovat asuneet saarella yli 3 vuotta. Asiat mutkistuvat huomattavasti. Toimittajat tekevät parhaansa saadakseen aiheesta aikaan skandaalin, Anna ei halua viedä T.J.:ltä tämän mahdollisuuksia elää nuoruuttaan, T.J.:llä on vaikeuksia sopeutua amerikkalaisen nuoren elämään elettyään eristettyä elämää niin kauan. Saarella asiat näyttivät niin helpoilta, mutta yhteiskunta ei hyväksykään varauksettomasti suhdetta, jossa ikäero on niinkin suuri. Mielestäni kirjan loppuosa on teoksen parasta antia, vaikkakin ikäero-ongelman ratkaisu oli ehkä liian helppo ja nopea.

Pidin kuitenkin Tracey Garvis Gravesin teoksesta On the Island paljon. Kirja on sopiva yhdistelmä hömppää ja suhdesotkuja sekä selviytymistä. Teoksen loppu on myös mielestäni onnistunut: Annan ja T.J.:n tarina saatettiin loppuun asti, eikä lukijalle jäänyt ärsyttäviä epäselvyyksiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti