keskiviikko 9. lokakuuta 2013

Outlaw

Kirjoittaja: Stephen Davies
Julkaistu: 2011
Kustantaja: Clarion Books
Sivumäärä: 286

Kun viisitoistavuotias Jake Knight erotetaan sisäoppilaitoksesta muutamaksi viikoksi ja lähetetään Burkina Fasoon, missä hänen isänsä työskentelee Iso-Britannian lähettiläänä, ei hän voi kuvitellakaan, mihin seikkailuun joutuu. Jake ja hänen pari vuotta nuorempi pikkusisarensa Kas kaapataan, ja kaappaja ilmoittaa olevansa Yakuuba Sor, tunnettu lainsuojaton. Mutta onko kaappaaja kuitenkaan todellinen Yakuuba Sor? Ja ovatko asiat niin mustavalkoisia kuin miltä ne näyttävät?

Outlaw on Stephen Daviesin Burkina Fasoon sijoittuva seikkailuromaani nuorille. Kirjan pääosassa seikkailee Jake, mutta hahmoihin lukeutuvat myös lukuisat lainsuojattomat, Britannian agentti sekä Jaken vanhemmat.

Parasta kirjassa Outlaw on mielestäni se, että asioita ei esitetty mustavalkoisesti. Varsinkin Jake oppii huomaamaan, että myös harmaan sävyille on tilaa: lain rikkominen ei välttämättä tarkoita, että kyseinen henkilö on automaattisesti paha. Samoin Britannian agenttivoimiin kuuluminen ja oikeuden puolella taisteleminen ei välttämättä ole oikeudenmukaisuuden tae. Tämä käy erityisen selkeästi ilmi Yakuuba Sorin ja Roy Dexterin vastakkainasettelussa. Yakuuba Sor on lainsuojaton, jota Burkina Fason korruptoituneet poliisivoimat jahtaavat. Roy Dexter puolestaan on Iso-Britannian palveluksessa oleva agentti. Kirjan tapahtumien myötä käy kuitenkin ilmi, että Yakuuba Sor toimii parantaakseen Burkina Fason köyhien ja syrjittyjen asemaa, kun taas Roy Dexter ei välitä sivullisista lainkaan, kunhan vain saa kohteensa eliminoitua.

Outlaw on mielestäni hyvä ja jännittävä nuortenkirja. Vaikka teos käsitteleekin väkivaltaa, ei sen kuvailu ollut kuitenkaan mielestäni liian rankkaa. Stephen Daviesin kirja ei kuitenkaan jäänyt erityisemmin mieleeni, eikä siis ole mitenkään erikoisen ajatuksia herättävä kirja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti