perjantai 25. lokakuuta 2013

Red Midnight

Kirjoittaja: Ben Mikaelsen
Julkaistu: 2002
Kustantaja: HarperCollins
Sivumäärä: 209

Guatemalassa sotilaat hyökkäävät äkkiarvaamatta Dos Víaksen kylään, ja tappavat kaikki kylän asukkaat lukuunottamatta 12-vuotiasta Santiagoa ja tämän nelivuotiasta pikkusiskoa Angelinaa. Viimeisinä sanoinaan setä Ramos kehottaa Santiagoa pakenemaan Amerikkaan cayucolla, puunrungosta kaiverretulla, noin seitsemän metriä pitkällä veneellä. Siitä alkaa Santiagon ja Angelinan vaarallinen, yli kolme viikkoa kestävä matka Guatemalasta meren yli Yhdysvaltoihin.

Ben Mikaelsenin Red Midnight on erityisesti varhaisnuorille suunnattu teos. Kirja käsittelee nuoren pojan rohkeutta, uskallusta ja kasvamista pakon edessä: kun koko perhe murhataan raa'asti, ei jää muuta vaihtoehtoa kuin ottaa vastuu pikkusiskosta ja paeta. Teos kuvaa 1980-luvun militaristista ja poliittista väkivaltaa: vaikka kyseessä on erityisesti Guatemala, kuvaus sopii myös muihin maihin.

Itsessään Red Midnight oli minusta oikeastaan tylsähkö: suurin osa tapahtumista tapahtui merellä, ja tapahtumat tuntuivat erittäin epärealistisilta. Tämä ei kuitenkaan häirinnyt sen suuremmin, sillä kirjan perimmäinen sanoma on kuitenkin kertoa toisenlaisesta todellisuudesta myös lapsille ja nuorille tarinan keinoin. Onnellinen loppu sopii siis Red Midnightiin paremmin, luomaan toivoa tulevasta.

4 kommenttia:

 1. Synkästä aiheestaaan huolimatta tämä kuulostaa aika mielenkiintoiselta kirjalta, lukuhaluja lisää kansi, joka vaikuttaa sekin hienolta työltä.

  VastaaPoista
 2. Kirja oli kyllä sinällään mielenkiintoinen, noin 10-14-vuotiaalle lukijalle varmaan oikein hyvä kirja!

  VastaaPoista
 3. Jos Bolivia kiinnostaa, lue Edmundo Paz Soldan: Pakeneva joki.

  VastaaPoista
 4. Pakeneva joki on itseasiassa mun lukulistalla!

  VastaaPoista