tiistai 29. lokakuuta 2013

The True Sources of the Nile

Kirjoittaja: Sarah Stone
Julkaistu: 2002
Kustantaja: Doubleday
Sivumäärä: 286

Amerikkalainen Anne on muuttanut Burundiin, pieneen valtioon Afrikassa, työskennelläkseen siellä aluksi AIDS-työn parissa ja myöhemmin FreeAfrica! -projektissa. Burundissa Anne tapaa Jean-Pierren, hallitsevaan etniseen ryhmään, tutseihin, kuuluvan ministerin ja rakastuu tulisesti. Aluksi näyttää siltä, että pari on selvittänyt kulttuurieroista johtuvat ongelmat, mutta kun Burundin sisäiset olosuhteet muuttuvat radikaalisti ja Annen äidille todetaan syöpä, muuttuu suhde huomattavan monimutkaiseksi.

Sarah Stonen The True Sources of the Nile kertoo amerikkalaisen naisen ja burundilaisen miehen suhteesta 1990-luvun alkupuolella Burundissa. Kirja on paitsi rakkaustarina, myös kuvaus Burundista ja vuoden 1993 kansanmurhasta. Teoksen kaksi erilaista maailmaa, amerikkalainen yhteiskunta, jonka tragediat tuntuvat pieniltä verrattuna kehitysmaiden ongelmiin sekä Burundi, jossa ongelmilla tarkoitetaan kansanmurhaa ja sisällissotaa, ovat vastakkain. Samalla kirjassa The True Sources of the Nile yhdistyvät Annen elämässä kahdenlaiset vaikeudet: toisaalla ovat perheongelmat, toisaalla Burundin entistä epävakaampi tilanne.

Kirjassa mielenkiintoisinta minusta oli sekä Jean-Pierren ja Annen suhde että kuvaus Burundista. Jean-Pierren ja Annen suhde vaikutti kirjan alussa mielestäni epärealistiselta. Ongelmia ei juuri tuntunut olevan suhteessa, suhde eteni jotenkin kovin yllättäen ja vasta lopulta aidommilta vaikuttavat suhteen piirteet tulivat esille. Suhteen edetessä Anne joutuu vaikeiden kysymyksien äärelle: kuinka paljon voi antaa anteeksi menneitä, kauheita tapahtumia rakkauden ja uskollisuuden nimissä? Jean-Pierre ja Anne ymmärtävät lopulta, että samankaltaisuuksistaan huolimatta he ovat hyvin erilaisista taustoista ja kulttuureista. Jean-Pierre ei voi ymmärtää yhdysvaltalaista kulutusyhteiskuntaa ja ylenpalttista vapautta, kun taas Anne ei ymmärrä täysin afrikkalaista kulttuuria ja hutujen ja tutsien välisiä suuria ongelmia.

The True Sources of the Nile käsittelee myös Burundia ja erityisesti sen kansamurhaa lokakuussa 1993. Kirja oli pysäyttävää luettavaa, ja mielestäni nostaa esiin tärkeitä asioita. Burundin kansanmurhasta, jossa hutut tappoivat noin 25000 tutsia, ei tiedetä juurikaan: paremmin muistetaan naapurimaa Ruandan kansanmurha. Sarah Stonen teoksessa tulee myös ilmi hieman Burundin historiaa. Burundi ja Ruanda olivat 1900-luvun alussa Saksan siirtomaita, ja suosivat tutseja antaen heille enemmän poliittista valtaa. Kirja ei myöskään sortunut puolueellisuuksiin: vaikka vuoden 1993 kansanmurha Burundissa kohdistuikin tutseihin, olivat tutsit puolestaan tehneet yhtälailla kauheuksia hutuja kohtaan kaksikymmentä vuotta aikaisemmin. The True Sources of the Nile käsittelee unohdettua tragediaa kauheutena, syyttelemättä ketään.

Pidin siis Sarah Stonen kirjasta. Mielestäni kirjailija on onnistunut yhdistämään tapahtumat kahdessa maassa hyvin, ja tuomaan esille kahden kulttuurin eroavaisudet. Teoksessaan Stone myös toteaa Annen kautta, että vaikka Burundin kansanmurha on valtava tragedia, kärsimys on kärsimystä myös Amerikassa, eivätkä muualla tapahtuvat kauheudet tee äidin syöpää tai tyttären ongelmia yhtään sen helpommiksi. Kaiken kaikkiaan The True Sources of the Nile on mielenkiintoinen kirja, joka yhdistää hienosti yksityiset ja koko kansaa koskettavat ongelmat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti