torstai 14. marraskuuta 2013

In the Time of the Butterflies

Kirjoittaja: Julia Alvarez
Julkaistu: 1994
Kustantaja: Algonquin Books
Sivumäärä: 321

Mirabalin sisarukset Patría, Minerva, Dedé ja María Teresa Dominikaanisessa tasavallassa, jota hallitsee diktaattori Trujillo. Lapsuudessaan sisarukset uskovat Trujillon olevan täydellinen ja hyvä johtaja, mutta vähitellen he heräävät yksitellen siihen, että todellisuudessa Dominikaaninen tasavalta on diktatuurinen poliisivaltio. Aluksi vastarintaliikkeeseen liittyy Minerva, myöhemmin Patría ja María Teresa. Ainoastaan Dedé ei halua liittyä, vedoten miehensä Jaimiton haluttomuuteen, vaikka todellisuudessa syynä on pelko. Vähitellen Mirabalin sisaruksista muodostuu Las Mariposas - "Perhoset", vastarintaliikkeen yksi tunnetuimmista ryhmistä. Patrían, Minervan ja María Teresan kuoltua väkivaltaisesti lavastetussa onnettomuudessa, jäljelle jää enää Dedé kertomaan sisarusten tarinan.

Heti kirjan alussa lukija saa tietää Mirabalin kolmen sisaruksen kohtalon: ainoastaan Dedé on jäljellä noin kolmekymmentä vuotta murhien jälkeen. Dedén tehtäväksi on muodostunut edustaa Perhosia mediassa sisarten kuoleman jälkeen, ja hän alkaa jo väsyä. Jälleen kerran eräs toimittaja saapuu kyselemään, ja hetken epäröityään Dedé kertoo sisarusten tarinan, aina lapsuudesta saakka.

In the Time of the Butterflies perustuu löyhästi todellisiin tapahtumiin. Mirabalin sisarukset - Las Mariposas - olivat todellisia vastarintaliikkeen jäseniä, mutta Julia Alvarez on kehittänyt itse heille luonteet ja elämäntarinat. Patría on syvästi uskonnollinen ja liittyi vastarintaliikkeeseen taistellakseen pahuutta vastaan, Minerva taas on poliittisesti valveutunut ja hänellä on vahva oikeudentaju, María Teresa liittyy alunperin ollakseen yhtä vahva ja rohkea kuin miehensä Leandro, kasvaen kuitenkin kypsemmäksi tapahtumien edetessä. Ainoastaan Dedé ei liity, mutta sisarusten kuoltua hänkin löytää paikkansa.

Pidin kirjassa erityisesti siitä, että In the Time of the Butterflies käsitteli myös sisarusten ja heidän vanhempiensa perheita ja omaa elämää vastarintaliikkeen lisäksi. Myös vaihtuva perspektiivi, kerronta jokaisen sisaruksen omasta näkökulmasta oli hyvä lisä tarinaan ja antoi Mirabalin sisaruksille oman äänen ja kasvot. Kaiken kaikkiaan pidin kirjasta paljon, ja minusta oli hyvin mielenkiintoista lukea Dominikaanisesta tasavallasta - aikaisemmin en edes tiennyt, että valtiossa on joskus ollut diktaattori nimeltä Trujillo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti