sunnuntai 10. marraskuuta 2013

Tess of the D'Urbervilles

Kirjoittaja: Thomas Hardy
Julkaistu: 1891
Kustantaja: Harper & Bros
Sivumäärä: 592

Tess Durbeyfield on köyhän perheen tyttö, joka kuitenkin saa tietää kuuluvansa vanhaan D'Urbervillejen aatelissukuun. Köyhyyden takia Tessin äiti painostaa hänet lähtemään rikkaiden D'Urbervillen nimeä kantavien sukulaisten luo. Alex D'Urberville ihastuukin Tessiin, ja myöhemmin raiskaa tämän. Tess tulee raskaaksi ja synnyttää lopulta pojan, joka kuitenkin kuolee. Surullisena Tess päättää, että ei koskaan mene naimisiin, ja lähtee lypsäjätytöksi toiselle paikkakunnalle, jossa hänen menneisyydestään ei tiedetä mitään. Siellä hän kuitenkin rakastuu Angel Clareen, ja yrittää kauan vastustaa tämän kosintaehdotuksia, rohkenematta kertoa menneisyydestään.

Thomas Hardyn Tess of the D'Urbervilles oli mielestäni erittäin mielenkiintoinen klassikko. Romaanissa kuvataan Tessin hankalaa asemaa avioliiton ulkopuolisen lapsen synnyttäneenä naisena sekä miehen ja naisen erilaista asemaa yhteiskunnassa.

Kiinnitin lukiessani huomiota siihen, että Hardy kuvaa Tessin rakkaudentunteita Clareen hyvinkin avoimesti. Yleensä 1800-luvun teoksissa olen törmännyt siihen, että naisen rakkautta ja tunteita kuvataan harvemmin kovin suoraan, vaan pikemminkin peitellysti. Tosin en ole lukenut juuri lainkaan 1800-luvulla kirjoitettuja kirjoja, joten havaintoni voi olla sangen todellisuudesta poikkeava.

Tess of the D'Urbervilles -teoksessa käsitellään myös hyvin laajasti naisen ja miehen erilaista asemaa yhteiskunnassa. Thomas Hardyn romaanissa naisen rooli esittäytyy lähes yksinomaan miehen miellyttämisenä. Tämä näkyy muun muassa Tessin traagisissa kokemuksissa. Hääyönä Angel Clare kertoo Tessille salaisuutensa: ennen heidän tapaamistaan Angelilla oli suhde vanhemman naisen kanssa. Tess antaa Angelille anteeksi ja uskoutuu puolestaan, kertoen Alex D'Urbervillen raiskanneen hänet. Angel Clare ei suostu viettämään hääyötään Tessin kanssa ja niinpä pariskunnalle tulee välirikko vain muutaman tunnin päästä vihkimisestä. Kirjaa lukiessani tämä suorastaan suututti: miten voikaan olla niin epäreilua! Angel Clare on vapaaehtoisesti suhteessa, mutta kun vaimoa kohtaan on käyttäydytty väärin, toimitaan kuin vika olisi Tessissä. Teoksesta välittyi selkeästi esiin yhteiskunnan ajatus siitä, että naisen tärkein ominaisuus on siveellinen puhtaus ja sen säilyttäminen avioon.

Tästä kirjassa esiintyvästä ärsyttävästä ja epäreilusta asenteesta huolimatta pidin kyllä teoksesta. Tess ei kuitenkaan ollut aivan räsymatto, vaikka mielestäni suhde Angel Claren kanssa ei ollut lainkaan tasa-arvoinen ja Tess olisi voinut pitää päänsä. Samalla teos kuitenkin kuvasi 1800-luvun englantilaista maalaisyhteiskuntaa mielenkiintoisella tavalla.

Kuvituksena Penguin Classicsin kustantama vuonna 2009 ilmestynyt painos.

5 kommenttia:

 1. Kirjaa en ole lukenut, mutta nähnyt elokuvan osittain. Siksi olisi mielenkiintoista lukea myös kirja.

  VastaaPoista
 2. En pitänyt tästä yhtään. Naiskuva oli kirjassa ihan kamala, mutta niin kuin mainitsit niin varmasti kirja ilmentää loistavasti aikansa asenteita ja moraalikäsityksiä. Hyhhyh.

  VastaaPoista
 3. Aino: Minua taas kiinnostaisi elokuva!

  noora: Minustakin naiskuva oli aika kamala! Toisaalta yllättävää oli se, että Tess ei kuitenkaan ollut täydellinen kynnysmatto vaan teki myös itsenäisiä päätöksiä, minusta Hardy ei niinkään tuominnut teoksessa Tessiä kuin muu yhteiskunta.

  VastaaPoista
 4. Thomas Hardy on kirjailija, jolta en ole vielä toistaiseksi lukenut mitään, mutta joka on jo pidemmän aikaa todella kiinnostanut. Tämä Tessin tarina on kyllä sen sijaan minulle tuttu elokuvana. Varsin surullinen ja traaginen tarina! Olisi kivaa lukea se joskus kirjanakin. Myös Paluu nummelle olisi kiva lukea, samoin Pormestarin tarina, josta myös olen nähnyt yhden filmatisoinnin.

  VastaaPoista
 5. Joo, muakin kiinnostaisi lukea enemmän Hardya! Tuo Paluu nummelle kuulostaa niin nätiltä nimeltä, että jos sen vaikka lukisin seuraavaksi.

  VastaaPoista