keskiviikko 6. marraskuuta 2013

The Masque of Africa

Kirjoittaja: V.S. Naipaul
Julkaistu: 2010
Kustantaja: Knopf
Sivumäärä: 241

V.S. Naipaulin The Masque of Africa on matkakertomus, joka keskittyy erityisesti Afrikan uskontoihin Ugandassa, Nigeriassa, Ghanassa, Gabonissa, Norsunluurannikolla sekä Etelä-Afrikassa. Kirja oli mielestäni erittäin mielenkiintoinen ja toi esiin myös Afrikan uskontojen moninaisuuden.

Afrikkalaiset uskonnot näyttäytyvät kirjassa luonnonläheisinä sekä välillä myös väkivaltaisina - Naipaul kertoo uskonnoista, jotka vaativat jopa ihmisuhreja. Samalla kuvataan myös afrikkalaisten uskontojen ratkaisevaa eroa muiden maailmankolkkien uskontoihin ja miksi sekä kristillisyys että islam ovat levinneet Afrikassa:

"Both Christianity and Islam would have been attractive to Africans for a simple reason. They both offered an afterlife; gave people a vision of themselves living on after death. African religion, on the other hand, was more airy, offering only the world of spirits."

Afrikkalainen uskonto on Naipaulin kuvauksen mukaan keskittynyt lähinnä hieman epätarkasti määriteltyyn henkimaailmaan: uskonnoissa ei myöskään ole kovin usein keskeistä ajatusta siitä, mitä hyvä elämä on tai miten pääsisi jatkamaan kuolemanjälkeistä elämää. Esi-isät ovat keskeisessä osassa, mutta heidän funktionsa on erittäin käytännöllinen:

"The ancestors are there only to provide answers for your problems and give you what you want."

Teoksessa oli mielestäni mielenkiintoisia näkökulmia Afrikan uskontoihin ja opinkin paljon lisää. Yksi mielenkiintoisimmista aspekteista oli se, millainen pigmien asema oli:

"The pigmy is master of this particular religion... My grandfather had gone south on an old walking road and he had captured two pigmies. He owned them. The pigmies have power, and we keep them just like you keep a pet. You can do anything you like with your pet, but there is something in the pet that you don't have. We kept them and we pitied them. We gave them food, and soon they knew that we were not bad for them, and so many more came and we worked together. They gave us their knowledge."

Samalla pigmit ovat sekä uskonnon mestareita ja arvostettuja, että vain lemmikin tasolla oleva kansa. Tämä moninaisuus ja aseman ristiriitaisuus näkyy myös suhtautumisessa naisiin:

"Women are very important in this society. They are the real power. A woman may not exercise power, but she gives it to her son. We are a matrilineal society, and women give life. This country was not made for men. Women's bodies are strong, and so they are witches."

Kuten pigmitkin, naisten asema on samalla sekä vahva että heikko. Heidät nähdään voiman antajina, mutta itse he eivät voi sitä käyttää. Mielestäni oli mielenkiintoista, kuinka nimenomaan naisen ruumis nähtiin voimakkaana - juuri sen takia, että nainen antaa konkreettisesti elämän syntyvälle lapselle. Kiinnitin kuitenkin huomiota myös siihen, että naisten vahvasta asemasta huolimatta asenne heihin oli kirjassa tavallaan negatiivinen: heidän vahvuutensa oli noidan vahvuutta.

Mielenkiintoisin luku kirjassa oli mielestäni Gabonia käsittelevä Children of the old Forest. Kappaleessa Naipaul pohtii metsän merkitystä gabonilaisille. Metsä on heille perinteisten uskontojen keskus. The Masque of Africa oli mielestäni hyvin mielenkiintoinen kirja, ja sain aivan uutta tietoa ja uudenlaisen kuvan Afrikan uskonnoista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti