keskiviikko 25. joulukuuta 2013

A Christmas Carol

Kirjoittaja: Charles Dickens
Julkaistu: 1843
Kustantaja: Chapman & Hall
Sivumäärä: 86

Vanha ja rikas Ebenezer Scrooge inhoaa joulua, inhoaa kerta kaikkiaan! Eräässä joulukuussa tämän vanhan yhtiökumppanin Jacob Marleyn haamu ilmestyy paikalle ja varoittaa Scroogea siitä, että kolme henkeä ovat tulossa tämän luokse. Kolmena perättäisenä yönä Menneiden joulujen henki, Nykyisen joulun henki sekä Tulevien joulujen henki käyvät Scroogen luona, ja lopulta Ebenezer Scrooge saa opetuksen ja löytää joulun todellisen tarkoituksen.

Charles Dickensin A Christmas Carol on sydäntälämmittävä jouluinen tarina siitä, kuinka ahneinkin ja itsekkäinkin voi muuttua.

Menneiden joulujen henki näyttää Ebenezer Scroogelle tämän menneisyyden jouluja. Scrooge joutuu elämään uudestaan hetken, jolloin hän kieltäytyi menemästä naimisiin tyttöystävänsä köyhyyden takia. Nykyisen joulun henki puolestaan näyttää Scroogelle tämän alaisen Bob Cratchitin todellisen tilanteen - perheen köyhyyden ja nuorimman pojan vakavan sairauden. Tulevien joulujen henki johdattaa Scroogen tämän omalle haudalle: Ebenezer Scrooge kuolee yksinäisenä ja kiukkuisena, yhdenkään ihmissielun jäämättä kaipaamaan häntä.

Jo Menneiden joulujen hengen näyttäytyessä Scroogelle tämä alkaa muuttua, ja on valmis vastaanottamaan toisen ja kolmannen hengen mukanaan tuomat opetukset. Viimeinen niitti on kuitenkin se, kuinka Ebenezer huomaa, että elämän tarkoitus ei sittenkään kenties ole raha, eikä kukaan muu kärsi hänen äreydestään niin paljon kuin Scrooge itse. Joulujen henkien opetuksien avulla Scrooge muuttuu, tekee täyskäännöksen elämässään ja omaksi yllätyksekseen hyötyy eniten itse tästä muutoksesta.

A Christmas Carol on kertomus todellisesta epäitsekkyydest ja ystävyydestä. Antamalla todella saa myös eniten. Pidin teoksesta aivan valtavasti, koska aihe ei varmaan sovi mihinkään muuhun juhlaan tai teemaan niin hyvin kuin jouluun. Dickensin kirjan sanoma siitä, että ilkeinkin ja kärttyisinkin voi muuttua ja ennen kaikkea saada uuden mahdollisuuden, on mielestäni erittäin tärkeä. Teoksen myötä pysähdyin ajattelemaan myös sitä, että aikaisemmin väärin tehneelle ja itsekkäälle pitää myös antaa tilaisuus muuttua - mitä jos Bob ja Scroogen sukulaispoika eivät olisikaan suostuneet enää Scroogen ystäviksi tämän parannettua tapansa? Kuka siitä olisi hyötynyt? A Christmas Carolin pääsanoma ei ole siis pelkästään siinä, että jokainen voi muuttua, vaan myös se, että jokainen meistä ansaitsee uuden mahdollisuuden.

Kuvituksena Candlewick Pressin vuonna 2006 julkaisema painos.

4 kommenttia:

 1. Oi, tämä on ihana... Rakastan kirjaa. =) Hyvää joulua, mitä nyt vähän myöhässä. ;)

  VastaaPoista
 2. Tästä tuli minunkin joululempparini! Ja kiitos samoin! :D

  VastaaPoista
 3. Kukapa meistä ei silloin tällöin omalla haudallaan seisoisi.
  Ja pohtisi vaikka sit joulua.
  Hyvää myöhäistä joulua jollotusta ja oikein valtoimenaan lerpattavaa uutta vuotta ja vähän vanhan rippeitäkin. :-)

  VastaaPoista
 4. Anonyymi: Kiitos paljon! Ja samaa myös sinulle :)

  VastaaPoista