tiistai 31. joulukuuta 2013

If You Dare

Kirjoittaja: Kresley Cole
Julkaistu: 2005
Kustantaja: Pocket Books
Sivumäärä: 384

Annalía Llorente löytää hakatun miehen joen rannalta, ja pelastaa tämän vaikka on lähes varma miehen olevan valtaa havittelevan Pascalin puolella. Mies paljastuu Courtland MacCarrickiksi, palkkasoturiksi, jolla on mennyt sukset ristiin Pascalin kanssa. Samalla Pascal vangitsee Annalìan veljen Aleixin, ja vaatii Annalíaa vaimokseen pönkittääkseen asemaansa.

Kresley Colen If You Dare on 1800-luvun Andorraan, Ranskaan ja Englantiin sijoittuva kertomus. Kirjassa jäi uupumaan historiallinen selkeys, ja olisin pitänyt enemmän keskittymistä varsinaisiin tapahtumiin kirjoissa. Colen teos on täynnä pelkästään sankarittaren ja sankarin välistä kanssakäymistä. Kaava on kulunut ja ennalta-arvattava: he tapaavat, inhoavat toisiaan, rakastuvat, rakkauden tiellä on este, este voitetaan. Kaiken hyvän lisäksi Annalía on sankarittarena aivan karmea. Rasistinen, ennakkoluuloinen, väkivaltaan taipuvainen ja aivan tajuttoman typerä. Ja nämä ominaisuudet tekevät hänestä tietysti aivan vastustamattoman jokaisen miehen silmissä. Annalía Llorente ei kuitenkaan yllä vuoden kamalimman hahmon palkintopallille - Danielle Steelin H.R.H.-teoksen Christianna on edelleen rasittavin ja ärsyttävin hahmo.

If You Dare ei ollut ollenkaan makuuni. Chick lit voi kyllä olla onnistunuttakin - esimerkiksi Helen Fielding Bridget Jones's Diary oli mielestäni hyvä esimerkki kevyemmästä kirjallisuudesta, jossa hahmokehitystä tapahtuu ja juoni ei ole vain säälittävä kyhäelmä. Kresley Colen If You Dare on kuitenkin niitä rasittavia teoksia, joissa hahmot eivät kehity tai muutu lainkaan, juoni on täynnä aukkoja ja loppuratkaisukin on tylsä.

2 kommenttia: