sunnuntai 22. joulukuuta 2013

Life of Pi

Kirjoittaja: Yann Martell
Julkaistu: 2001
Kustantaja: Knopf Canada
Sivumäärä: 319

Piscine Molitor "Pi" Patel on matkalla perheensä kanssa Intiasta Kanadaan japanilaisella aluksella, joka on täynnä perheen aikaisemmin omistamia eläintarhan asukkaita. Laiva Tsimtsum yhtäkkiä uppoaa keskellä yötä, ja ainoat selvieytyjät ovat Pi sekä bengalintiikeri Richard Parker. Pin ja R.P.:n uskomaton matka Tyynellä valtamerellä kestää yhteensä 227 päivää.

Yann Martellin Life of Pi koukuttaa ja pitää lukijan kirja kädessä viimeisille sivuille asti. Kirja jakautuu kolmeen osaan - Pin elämään ennen perheen päätöstä muuttaa Kanadaan, 227 päivän selviytymiskamppailuun merellä sekä muutamiin päiviin sen jälkeen, kun Pi ja Richard Parker rantautuvat Meksikoon. Life of Pi on kirjoitettu ensimmäisessä persoonassa, joskin kirjan ensimmäinen osa pitää sisällään myös kirjailijan oman näkökulman ja avaa lukijalla Pin vaiheita tämän seikkailun jälkeen.

Mielenkiintoista kirjassa Life of Pi on muun muassa se, miten lukijan käsitys totuuden suhteellisuudesta haastetaan jo kirjan alkumetreillä. Sekä kirjailijan alkusanat että omistuskirjoitus antavat ymmärtää, että Pin tarina olisi todellinen, vaikka kyse on kuitenkin täysin fiktiivisistä hahmoista ja tapahtumista. Life of Pi on kuitenkin omistettu "isälle, äidille ja veljelleni" - tarinassa niin Pin isoveli, äiti kuin isäkin menehtyvät Tsimtsumin upotessa. Yann Martell myös kertoo alkusanoissaan, kuinka aikoinaan tapasi vanhan miehen käydessään Intiassa, joka kertoo hänelle Pin merkillisen tarinan. Myöhemmin Martell kertoo kirjassa tavanneensa Pin Kanadassa useampaan kertaan.

Life of Pi on kuin modernisoitu ja muunneltu versio Ernest Hemingwayn romaanista Vanhus ja meri. Ratkaiseva ero on tosin se, että siinä missä Vanhus ja meri on kuolettavan tylsä enkä saanut siitä otetta, on Life of Pi eläväinen ja mukaansatempaava tarina. Missäköhän lienee erotus? Martell puhuu alkusanoissaan siitä, kuinka tarinassa voi olla kaikki kohdallaan, mutta se ei vain toimi jos siinä ei ole sitä jotain. Teoksessa Life of Pi todellakin on sitä jotain - suhtauduin teokseen aluksi hieman epäilevästi lähinnä sen takia, että assosioin sen tapahtumia Vanhukseen ja mereen, mutta yllätyin erittäin positiivisesti.

Pidin myös Martellin pohdinnoista teoksessa, erityisesti uskontoon liittyen. Life of Pi on teos, joka ei tuomitse uskontoja eikä myöskään kiillota niiden sädekehää, vaan esittää koruttomasti yhden hahmon suhtautumisen maailman suurimpiin uskontoihin. Samoin pidin teoksen alkumetreillä esiintyvästä pohdinnasta eläintarhoista. Itse olen usein ajatellut, että eläintarhassa oleva eläin ei ole vapaa eikä onnellinen. Martell pohtii kuitenkin kirjassa Life of Pi Pin hahmon ajatusten kautta sitä, onko jatkuvassa kuolemanvaarassa ja puutteessa eläminen eläimelle onnellisuutta ja vapautta? En ole kuitenkaan vakuuttunut eläinten tarhaamisesta ihmisten töllisteltäväksi kirjankaan jälkeen, sillä onhan eläintarhadilemmassa kyseessä muukin kuin pelkkä eläimen onnellisuus.

Kaiken kaikkiaan Life of Pi on vaikuttava teos. Martell onnistuu loistavasti tarinankerronnassaan, juonessaan ja hahmoissaan, teoksen näennäisestä tapahtumaköyhyydestä huolimatta .

4 kommenttia:

 1. Uskomattoman upea seikkailu valtamerellä. Suosittelen kirjaa lämpimästi.

  VastaaPoista
 2. Tämä(kin) on lukulistallani. Kyllä minä sitten ensi vuonna...

  VastaaPoista
 3. Mai: Totta, koko teos oli upea.

  Minna: Kannattaa! Ylitti mun odotukset huomattavasti :)

  Anonyymi: Jep, sama nimi :D

  VastaaPoista