perjantai 13. joulukuuta 2013

Murder in the Cassava Patch

Kirjoittaja: Bai T. Moore
Julkaistu: 1968
Kustantaja: Ducor Publishing House
Sivumäärä: 64

Bai T. Mooren Murder in the Cassava Patch on liberialaisen kirjallisuuden yksi kuuluisimmista teoksista, ja sitä luetaan edelleen kouluissa osana opetussuunnitelmaa. Teos kertoo Gortokaista, joka rakastuu Teneen. Jo kirjan ensimmäisellä sivulla lukija saa tietää, että Tene on murhattu ja Gortokai on tämän johdosta vankilassa.

Mooren lyhyt teos käsittelee erityisesti perinteisen liberialaisen kulttuurin ja tapojen törmäämistä 1940- ja 1950-luvulla Afrikkaan saapuneeseen länsimaalaisen materialistisen elämäntyylin kanssa. Tämä näkyy muun muassa Tenen ja erityisesti tämän sisaren, Keman, halussa saada rikas mies, jonka kautta voi saada materialistista hyvinvointia. Afrikkalainen kulttuuri ja uskonto näkyvät puolestaan Gortokain kautta. Gortokai kääntyy paikallisen noitatohtorin puoleen voittaakseen Tenen rakkauden, ja suorittaa erilaisia rituaaleja onnistuakseen tässä. Mielenkiintoista teoksessa on se, että se ei selkeästi suosi kumpaakaan, vaan suhtautuu kriittisesti molempiin. Myös Mooren käyttämä englanti on huomionarvoista: se ei ole kieliopillisesti täysin oikein, vaan pikemminkin rikkonaista. Tämäkin seikka teoksessa kertoo osaltaan Liberiasta.

Murder in the Cassava Patch on kerrottu Gortokain näkökulmasta. Lukijana olin enemmän Gortokain puolella: Tene tuntui olevan aivan liikaa sisarensa vietävissä ja manipuloitavissa. Tavallaan teoksessa esitetään kahtalainen näkökulma: toisaalta Kema on vaikutusvaltainen nainen, mutta Tene puolestaan ei uskalla ottaa omaa kohtaloaan omaan käsiinsä.

Gortokai puolestaan jäi minulle hahmona etäiseksi, vaikka tarina olikin kerrottu hänen näkökulmastaan. Murder in the Cassava Patchia tuntuu hallitsevan Gortokain pakkomielle Teneen. Pakkomielle, joka on niin vahva, että Gortokai on valmis tekemään valtavasti töitä Tenen eteen ja lopulta mieluummin tappamaan tämän kuin luovuttamaan tämän toiselle.

Pidin Bai T. Mooren kirjasta Murder in the Cassava Patch. Teoksen lyhyydestä huolimatta sain edes jonkinlaisen kuvan liberialaisesta kulttuurista ja ristiriidoista, joita länsimaalaistuminen tuo tullessaan. Vaikka teos onkin näennäisesti ja juonellisesti hyvin yksinkertainen, kätkeytyy siihen paljon tutkimisen arvoisia teemoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti