perjantai 20. joulukuuta 2013

Napolo and the Python

Kirjoittaja: Steve Chimombo
Julkaistu: 1994
Kustantaja: Heinemann Educational Publishers
Sivumäärä: 168

Steve Chimombon runokokoelma Napolo and the Python kertoo erityisesti malawilaisesta mytologisesta suuresta käärmeestä, Napolosta. Runokokoelman nimi on sikäli hieman harhaanjohtava, että sen nimi antaa ymmärtää, että kyseessä on jonkinlainen vastakkainasettelu Napolon ja pytonin välillä, vaikka todellisuudessa Napolo on pytonin nimi. Runokokoelman nimi on itse asiassa yhdistetty kahdesta Chimombon aikaisemmasta kokoelmasta, mikä selittää harhaanjohtavuuden.

Teoksen päärunoelma on useammasta runosta koostuva Python! Python! joka kertoo sateentekemisestä ja Napolosta. Päähenkilönä on Mbona, sateentekijä, joka joutuu kuitenkin ongelmiin Mlaulin kanssa. Mlauli on myös sateentekijä, mutta kuivuudesta huolimatta ei ole onnistunut saamaan sadetta Malawiin. Runoelmassa Python! Python! on yhdistetty kaksi malawilaista kansantarua - Mbonan ja Napolon tarinat, jotka eivät perinteisesti ole kuitenkaan kuuluneet yhteen.

Napolo ei mielestäni näyttäytynyt teoksessa mitenkään erityisen antagonistisena, vaikka esimerkiksi runossa By Napolo's Hole kyläläiset tuntuvat pelkäävän tätä. Runossa kyläläiset toivovat Napolon pysyvän kolossaan ja lausuvat:

"Grant us our wish
that we may sleep knowing
we shall pray again tomorrow."

Napolo ei siis ole mitenkään erityisen ystävällinen taruhenkilö: itse asiassa tämä on liitetty malawilaisessa kansantarustossa luonnonkatastrofeihin kuten maanvyörymiin ja tulviin. Chimombon runokokoelmassa Napolo ei kuitenkaan ole kertaakaan suuri uhka eikä runoissa ole erityisen pelokasta sävyä. Napolo, tarunomainen käärme, jää siis jonkinlaiseksi välihahmoksi - ei hyväksi eikä pahaksi.

Napolo and the Python on kiintoisa katsaus Malawin kansantaruihin, ja pidin erityisesti siitä, miten Chimombo tuo vanhat tarut nykyajaan omien runojensa muodossa. Kerronnallinen Python! Python! on teoksen parasta antia, ja vaikka runoelma onkin juonellisesti ennalta-arvattava, pidin erityisesti kahden kansantarun luovasta yhdistämisestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti