keskiviikko 11. joulukuuta 2013

The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde

Kirjoittaja: Robert Louis Stevenson
Julkaistu: 1886
Kustantaja: Project Gutenberg
Sivumäärä: 108

Ilkeä ja pahantahtoinen herra Hyde riehuu Lontoossa, herättäen vastenmielisyyttä kaupungin asukkaissa ja murhaten lopulta arvostetun kansalaisen. Asianajaja Utterson ihmettelee muiden muassa tapausta, ja huomaa lopulta eriskummallisen suhteen ystävällisen tohtori Jekyllin ja herra Hyden välillä. Tilanne muuttuu pahempaan päin, ja lopulta Utterson saa tietää todellisen ja yllättävän totuuden Hyden ja Jekyllin väleistä.

Robert Louis Stevensonin The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde on kertomus pahan ja hyvän kamppailusta ihmisessä.

Tohtori Jekyll on hyväntahtoinen ja ystävällinen lääkäri, joka kuitenkin - kaikkien ihmisten tapaan - kamppailee oman pimeän puolensa kanssa. Tieteellisen kokeen tuloksena Jekyllillä on mahdollisuus olla paha, todella paha, ilman seurauksia.

Minusta oli mielenkiintoista, kuinka pahuuteen liitetään tietynlainen vapaus. Jekyll kokee olevansa Hydena vapaa tekemään mitä tahansa, ja kokee juuri pahat ja ilkeät teot ilman vastuuta suurimmaksi vapaudeksi. Tosiasiassahan ihmisellä on vapaus valita myös se pahuus, siitä täytyy vain kantaa seuraukset. Kauhukirjallisuudeksikin luokitellun teoksen The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde kauhistuttavin osuus ei ole kuitenkaan Jekyllin ja Hyden kummallinen ja kammottava symbioosi, vaan kirjassa esiintyvä mahdollisuus pahuuteen ilman vastuuta.

Robert Louis Stevensonin The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde on mielestäni mielenkiintoinen lyhyt klassikko, mutta aikaharppaukset ja pitkähkö kirjeselostus ovat hieman sekavia enkä päässyt kunnolla tapahtumiin kiinni.

Kuvituksena Leo Hutchisonin vuonna 2013 julkaisema painos.

2 kommenttia:

  1. Tämä kirja ja sen elokuvaversiot ovat klassikkoja. Tykkään tosi paljon :)

    VastaaPoista
  2. Muhun tämä ei oikein iskenyt täysillä, vaikka mielenkiintoisena pidinkin :) Pitäisi varmaan katsastaa joku elokuvaversio!

    VastaaPoista