torstai 26. joulukuuta 2013

The Suns of Independence

Kirjoittaja: Ahmadou Kourouma
Kääntäjä: Adrian Adams
Julkaistu: 1968 (käännös 1981)
Alkuperäinen nimi: Les soleils des indépendances
Kustantaja: Africana Pub
Sivumäärä: 136

Fama, murskatun Dumbuya-heimon prinssi, elää ja kituuttaa jotenkuten kerjäyksen ja vaimonsa Salimatan voimin. Samalla Salimata, joka on paennut raiskauksia ja kokenut ympärileikkauksen, kärsii lapsettomuudesta ja yrittää epätoivoisesti tulla raskaaksi erilaisten taikamenojen kautta.

Ahmadou Kourouman The Suns of Independence kertoo afrikkalaisen yhteiskunnan siirtymästä traditionaalisesta elämäntavasta moderninpaan. Itsenäisyys ei välttämättä tuokaan välitöntä auvoa ja onnea, vaan perinteisten heimojen ja kulttuurien edustajat joutuvat tekemään töitä ja etsimään oman paikkansa uudessa maailmassa. Kourouman lyhyessä romaanissa Fama on yksi heistä. Hänen asemansa heimon päällikön rikkaana perillisenä muuttuu kertaheitolla kun maa saa itsenäisyytensä. Isä murhataan ja Fama pakenee.

Salimatan asema puolestaan ei juurikaan ole muuttunut: naisena hänellä on edelleen vähän mahdollisuuksia vaikuttaa elämäänsä. Niin edellisessä kylässään kuin Faman vaimonakin hänellä on vain yksi tehtävä: olla miehelle mieleksi. The Suns of Independence korostaa naisen arvoa äitinä hyvin vahvasti:

"A woman that is not a mother lacks more than half of what makes a woman."

Myös Fama odottaa Salimatan synnyttävän tälle lapsen, ja kun tämä ei toteudukaan, ottaa Fama toisen vaimon.

Mielenkiintoista teoksessa on se, että vaikka Fama ja Salimata ovat mies ja vaimo, heidän tarinansa eivät todella kohtaa. Molemmat kamppailevat omien ongelmiensa kanssa yksinään, ja heidän elämänsä ja kertomuksensa ovat Kourouman romaanissa erilliset.

The Suns of Independence on romaani afrikkalaisen yhteiskunnan siirtymisestä perinteisestä mallista enemmän eurooppalaista poliittista mallia muistuttavaan järjestelmään. Samalla se on kertomus koko kansakunnan itsenäistymisen kasvukivuista, jotka kietoutuvat yhteen myös yksilötason ongelmien kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti