lauantai 28. joulukuuta 2013

Tyynykirja

Saatu arvostelukappale.

Kirjoittaja: Nina Granlund Sæther
Suomentaja: Virpi Vainikainen
Julkaistu: 2012 (suomennos 2013)
Alkuperäinen nimi: Putefest
Kustantaja: Atena
Sivumäärä: 144

Nina Grandlund Sætherin kirjoittama Tyynykirja onkin ensimmäinen bloggaamani tietokirja! Pidän paljon käsitöistä, ja pyysin siksi arvostelukappaleen Tyynykirjasta.

Granlund Sætherin teos esittelee 68 erilaista tyynyä ja tarjoaa myös ohjeet niihin. Mahtuupa mukaan myös pari vilttiohjettakin! Tyynyjen tekotekniikat vaihtelevat neulomisesta virkkaamiseen, ompelemista kirjomiseen. Itse harrastan lähinnä neulomista ja ompelemista, ja niinpä neulemallit olivat eniten mieleeni. Tosin hauska 'Musiikkia korville' -niminen kirjontatyyny oli niin kivan näköinen, että pitäisi varmaan opetella kirjomaankin. Tyynyohjeet ovat myös hyvin erilaisia: löytyy niin perinteisiä kirjoneulemalleja kuin asenteellisempia moderneja kirjontatöitäkin.

Pidin Tyynykirjassa myös siitä, että teos ei pelkästään tarjonnut ohjeita tyynyihin. Nina Granlund Sæther on jakanut kirjansa osiin, ja jokaisen osion välissä on käsityöhistoriaa tai taustoja valottava teksti. Varsinkin norjalaisen kuuluisan 'Marius'-neulemallin esittely oli mielenkiintoinen!

En yleensä innostu käsityökirjoista, sillä ohjeita on yleensä alle kaksikymmentä ja puolet niistä on kuitenkin tylsiä ja toteuttamiskelvottomia. Yleensä käsityöohjeet ovat myös niin työkohtaisia, että soveltaminen ei ole niin helppoa. Aloitin oikeastaan neulomisen vasta vuosi sitten, ja vaikka perusjutut ja vähän vaativammatkin mallit onnistuvat ihan hyvin, vaikeiden mallien soveltaminen ei ole helppoa. Tyynykirjan yksi vahvuus onkin mielestäni se, että ohjeet ovat niin helposti muunneltavissa. Tyyny on perusmalliltaan niin yksinkertainen, että neulemalli on helppo oppia ja soveltaa kaunista palmikkoa tai kirjoneuletta vaikkapa kaulahuivin tai lapasten kämmenselkään.

Tyynykirja oli siis parempi käsityökirja kuin odotin! Tietysti joukkoon mahtuu myös niitä ohjeita, jotka eivät hirveästi innosta, mutta yli 50 tyynyohjetta takaa sen, että Granlund Sætherin teoksessa oli enemmän osumia kuin huteja. Ainakin kymmenen tyynyä (ja yksi viltti) ovat nyt mielessä, pitäisi vain löytää aikaa toteutukseen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti